2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Semmelweis a Zeneakadémián

A Semmelweis-emlékév kiemelt eseményét, a Zeneakadémián rendezett ünnepi koncertet Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár nyitotta meg.

„Semmelweis alapértékei 200 éve változatlanok, neve összeforr az egészségvédelemmel, az egészségügyi megelőzéssel is” – hangsúlyozta beszédében dr. Nagy Anikó államtitkár. Kifejtette: az orvosok, ápolók egy életre szóló hivatást választottak magunknak – olyan hivatást, amelynek alapja az emberi élet tisztelete és védelme, illetve az emberek iránti felelősség. „Mi tudjuk, hogy boldog az az ember, akinek van miért és kiért felelősséget és áldozatot vállalnia. Ez a felelősség életre szóló.” Az államtitkár közös feladatnak minősítette, hogy tovább vigyük Semmelweis örökségét, annak érdekében, hogy növekedjen az egészségben eltöltött életévek száma. „A gyógyítás mellett közös feladatunk – szólt a közönség soraiban ülő orvostársakhoz és egészségügyi dolgozókhoz –, hogy felhívjuk a magyar emberek figyelmét a megelőzés és az egészséges életmód fontosságára, arra, hogy tegyenek az egészségükért: táplálkozzanak megfelelően, mozogjanak sokat, kiránduljanak, vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, élvezzék az életet, és lehetőség szerint hallgassanak zenét”.

Az államtitkár hozzáfűzte, nemcsak az orvosi alapértékek, hanem a bensőnkre ható, gyógyító zene is változatlan. „A dallamok jótékony hatással vannak az egészségre, a viselkedésre, harmonizálják az ember működését, a közérzetünket. A zenehallgatás fizikai és érzelmi téren oldja a fájdalmakat, elősegíti a gyermeki idegrendszer érési folyamatait, mint ahogyan segít mai rohanó világunkban a stressz kezelésében is.”

A teljes beszámolót a Zeneakadémia honlapja közli.

(forrás: Zeneakadémia)
hirdetés

Könyveink