2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Bélyegkiállítás nyílt a Semmelweis-emlékév keretében

Magyar és külföldi bélyegeken, valamint tudományos anyagokon keresztül mutatja be a kétszáz éve született Semmelweis Ignác életét és korát a budapesti Bélyegmúzeum tárlata.

A Semmelweis-emlékév egy "mozaikdarabja" ez a kiállítás, amely az orvoshoz kapcsolható filatéliai megjelenéseket gyűjtötte össze, mondta el Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója a tárlat keddi megnyitóján. Kiemelte: Magyarországon mindmáig Semmelweis a bélyegen legtöbbször megjelent magyar tudós, és ő a külföldi bélyegeken legtöbbször megörökített magyar tudós is.

A Semmelweis 200 - Tiszta szívvel, tiszta kézzel című kiállítás a budapesti Bélyegmúzeumban 2018. július 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
A Semmelweis 200 - Tiszta szívvel, tiszta kézzel című kiállítás a budapesti Bélyegmúzeumban 2018. július 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A kiállítás szála és Semmelweis Ignác életútja és emlékezete párhuzamosan halad a vitrinekben, emelte ki Szabó Jenő főmuzeológus, a kiállítás kurátora. Elmondta, hogy a bemutatón láthatók az orvosról megjelent magyar bélyegek az eredeti bélyeggrafikák társaságában, valamint az adott korszakot megjelenítő bélyegekből is kiállítottak néhányat. A Semmelweis Egyetem archívumából megtekinthetők nyomtatványok, kéziratok, kötetek és kisplasztikák, valamint megjelennek Semmelweis kortársai, az őt támogató, valamint bíráló orvosokról készült bélyegek is. Az utolsó vitrinben a külföldön kiadott Semmelweis-bélyegek láthatók.

Bánki Anita, a Magyar Posta marketingkommunikációs igazgatója felidézte, hogy a Posta június 30-án bocsátotta forgalomba az anyák megmentőjének emléket állító, ifj. Szunyoghy András grafikusművész tervei alapján készült legújabb alkalmi bélyegét. A 200 ezer darabban készült új darab főmotívumaként a kézmosás, mögötte árnyékképként pedig egy várandós nő látható, amely a megmentett anyát és gyermekét szimbolizálja.

Semmelweis Ignácról először 1932-ben, a Magyarország legismertebb személyiségeit megjelenítő Arcképek sorozatban adott ki forgalmi bélyeget a Magyar Posta, ezután még négy sorozattal állítottak emléket a tudósnak. A hatodik a sorban a mostani bicentenáriumra kibocsátott darab.

Európában évente több százezer ember hal meg olyan fertőzésben, amely kézmosással megelőzhető lenne, így Semmelweis tanai még a mai világban is megállják a helyüket, emlékezetett Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke, aki azt is elmondta, hogy az emlékév során 18 országban állítanak szobrot a magyar tudós emlékére.

MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink