2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Miért több a skarlát manapság?

Továbbra sem antibiotikumrezisztens a betegséget okozó baktérium, viszont pár év alatt meghétszereződött a megbetegedések száma, írja a Dívány.

Az Egyesült Királyságban jelentősen megszaporodott a skarláttal diagnosztizált betegek száma, és bár a 20. század elején tapasztalt állapotoktól még nagyon messze vagyunk, némileg nyugtalanító, hogy senki sem tudja, miért nőtt meg a megbetegedések száma.

A jó hír az, hogy az 1900-as évek első tíz éve alatt 36 000 áldozatot követelő betegség továbbra sem rezisztens az antibiotikumokra, és természetesen a megbetegedések száma sem hasonlítható a 20. század elején uralkodó állapotokhoz. A skarlát visszatéréséről a Science Alert írt.

2011 és 2016 között meghétszereződött a skarláttal diagnosztizált betegek száma, arra pedig, hogy közel 20 000 ember is megbetegedjen 1967 óta nem volt példa. Az Egyesült Királyság mellett Kínából, Vietnámból, Dél-Koreából és Hongkongból is érkeztek hírek kisebb-nagyobb járványokról. A járványtannal foglalkozó kutatók egyelőre értetlenül állnak a skarlátos esetek megszaporodása előtt, és fogalmuk sincs, hogy vajon genetikai változások, egy eddig ismeretlen kórokozó jelenléte, az éghajlatváltozás vagy az immunrendszerünket érintő változások állnak a háttérben, közli a lap.

(forrás: Dívány)

cimkék

hirdetés

Könyveink