2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Meghalt Medvegy Istvánné

Medvegy Istvánné, a Semmelweis Egyetem Anatómiai Szövet- és Fejlődéstani Intézet nyugdíjas asszisztense április 21-én távozott közülünk.

Már készültünk megünnepelni a szeptemberi 100. születésnapját.

Teruska 1920-ban született Körmenden. Édesapja még ebben az évben állást kapott az akkori Budapesti Királyi Egyetem Bonctani Intézetében. Az álláshoz szolgálati lakás is járt, ahová 1921-ben családostól beköltözött. A szolgálati kis lakás az anatómiai épület északi szárnya mellett volt. A kis Terike itt nőtt fel és ebben a lakásban alapította később családját, nevelte gyerekeit, itt maradt nyugdíjazása után is, és ebben a kis szobában hajtotta örök álomra fejét. Szinte elképzelhetetlen, hogy életének 99 évét itt élte le, boldogan, férjével, gyerekeivel, majd élete utolsó éveiben nagyobb lánya gondos ápolása, törődése segítségével.

Teruska 17-18 éves korában kezdett el dolgozni az akkori II.Sz. Bonctani Intézetben Huzella professzor asszisztenseként az új szövettenyésztő laboratóriumban. A háborút Huzella professzor alsógödi házában vészelte át és elsők között vett részt a háború utáni intézeti károk helyreállításában. Továbbra is a szövettenyésztő laboratóriumban dolgozott, majd a ’60-as években Aros professzor laboratóriumában szövettani asszisztensi munkát végzett. Rendkívüli érzéke volt a laboratóriumi állatokkal való foglalkozáshoz, a kísérletek manuális kivitelezéséhez. Diákkörös koromban, 1957-ben ismertem meg Teruskát és nyugdíjazásáig  örömmel dolgoztam vele, sokat tanultam tőle, írja az egyetem honlapján dr. Wenger Tibor.

(forrás: Semmelweis Egyetem )

cimkék

hirdetés

Könyveink