2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Kórházösszevonás francia módra

Drasztikus kórházreformot fogadott el Nicholas Sarkozy francia elnök és annak gyors levezénylése mellett döntött. A Francia Kórházszövetség volt elnöke, Gérard Larcher javaslata alapján a jelenlegi mintegy ezer kórház helyett háromszáz komplexum jönne létre. A földrajzilag különálló intézményeket egységes jogi, pénzügyi, szakmai irányítás alá szervezik és az így létrejött kórház-komplexumokban felszámolják a párhuzamos feladatokat.

A beruházási támogatások nagy részét a hálózatok kialakítására fordítanák, Sarkozy ígérete alapján a „területi kórházi közösségek” több tízmilliárd eurós támogatásra számíthatnak. Az általános kórházi központok sebészeti, szülészeti beavatkozásokat végeznének, illetve egy-egy speciális orvosi szolgáltatást vállalnának. A progresszivitás csúcsán az egyetemi kórházközpontok állnának, a kisebb kórházak szerepe pedig a konzultációs, poszt-operatív, krónikus ellátás, valamint a geriátria lenne.
A Francia Kórházszövetség számításai szerint az átalakítás során 150 sebészeti osztályt kell megszüntetni. A reformtól a döntéshozók azt várják, hogy a kórházak idén már 800 millió eurót meghaladó hiánya 2012-re eltűnik, és gazdálkodásuk egyensúlyba kerül. Ugyanakkor tartanak a csupán gazdaságossági szempontok alapján történő kórház-összevonások kedvezőtlen következményeitől, egyes vidéki városokban ugyanis aláírásgyűjtésbe kezdtek az emberek az intézkedések ellen.
Jelenleg az egészségügyi szektorra a köz- és a magánkiadásokkal együtt a GDP 9,5 százalékát költik a franciák. A költségek 75,5 százalékát a társadalombiztosításon keresztül finanszírozzák; kiegészítő biztosítással az állampolgárok 87 százaléka rendelkezik, akik éppen azért kötnek ilyen nagy számban szerződéseket, mert a biztosító visszatéríti az orvos-beteg találkozásonként fizetendő 22 eurós vizitdíj nagy részét. A francia egészségügyi kiadások 13,2 százalékát finanszírozzák kiegészítő magánbiztosításon keresztül, míg a betegek 1,3 százalékát. A növekvő egészségügyi kiadások miatt az állam egyre több költséget hárít a betegekre. Januártól recept- és mentődíjat, illetve egyes orvosi beavatkozásokért további co-paymentet vezettek be. A felső limit 50 euró évente, mentességet a szegények, a 16 éven aluli gyerekek és a terhes nők közel 10 milliós tábora kapott. A hozzájárulásoktól remélt 850 millió eurós bevételt a rák- és az Alzheimer-kór elleni küzdelemre fordítaná az állami biztosító, valamint lefaragná a tavaly 9,5 milliárd eurót kitevő, idén várhatóan 12 milliárdot elérő hiányt.
A kasszát felügyelő bizottság, a CCSS legfrissebb jelentése szerint az állami biztosító tavaly gyorsabban növelte bevételeit, mint kiadásait, ennek ellenére a tervezettnél 3 milliárd euróval túllépte kiadásait, amelynek teljes összege 147,8 milliárd euró volt tavaly.

Bánky Bea

cimkék

hirdetés

Könyveink