2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Kevés gyógyszert vásárolnak az osztrákok

Egy lakos évente átlagosan 1010 adagnak (25 doboznak) megfelelő mennyiségű gyógyszert szed Ausztriában, ez a negyedik legkevesebb az EU-hoz 2004 előtt csatlakozott országok között.

Kevés gyógyszert vásárolnak az osztrákok más régi Európai Uniós tagállamokhoz hasonlítva - állapította meg az osztrák gyógyszerészkamara felkérésére a Gyógyszergazdaságtani Kutatóintézet (IPF) készült kutatás. (Egy adagnak egy darab tablettát, egy mérőkanálnyi, illetve tíz csepp gyógyszert tekintettek.) A valós fogyasztás azonban ennél több, mivel a felmérés csak a gyógyszertárakban vásárolt termékeket tartalmazza - mutatott rá a tanulmány egyik szerzője, Evelyn Walter az ORF rádió tudósítása szerint. Hollandiában például viszonylag sok gyógyszert adnak ki a kórházakban, és keveset gyógyszertárakban.

A gyógyszerárakat tekintve a középmezőnyben van Ausztria más nyugat-európai országokkal összehasonlítva. Egy csomag átlagosan 16,6 euróba kerül (mintegy négyezer-ötszáz forint), ebből 4,1 euró a gyógyszertári haszon. Dániában 38 euró egy csomag készítmény átlagos ára és hat euró az árrés, Nagy-Britanniában 8,7 eurós átlagár mellett 1,3 euró az árrés.

Az összes egészségügyi kiadásokhoz viszonyítva 13 százalékot tesznek ki Ausztriában a gyógyszerköltségek, ez szintén alacsony a 15 ország viszonylatában. A négymilliárd eurós költségből 2,5 milliárd eurót fedez a társadalombiztosítás.

A gyógyszertárakban vásárolt termékek legnagyobb része, mintegy harminc százaléka szív- és érrendszeri megbetegedésre való gyógyszer.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink