hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Magyarország a gyógyszeripar VIP-ügyfele

Nincs egyetlen olyan egészségügyi mutató sem, amelyben Magyarország jobb lenne a 31 fejlett országot tömörítő OECD átlagánál. A szervezet jelentése szerint alkohol- és gyógyszerfogyasztásban az élen állunk, az egészségügyi kiadások terén viszont a sereghajtók között kullogunk.

A fejlett országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) most közreadott felmérésébenMagyarország a sereghajtók között kullog mind az egészségügyi ellátást, mint annak finanszírozását tekintve. Hazánk gyakorlatilag valamennyi mutatóban átlag alatti teljesítményt mutat fel a 2008-as év statisztikáját feldolgozó adatok szerint.
Hátramaradásunk mutatói
A 31 vizsgált ország közül a 28. helyet foglaljuk el az egy főre eső egészségügyi kiadások terén 1437 dollárral. A fejlettek átlaga 3060 dollár volt.
A kiadások összetétele: nálunk két állami forinthoz a lakosság saját zsebből hozzátesz még egyet, míg a jobbmódú országoknál rendszerint ennél magasabb részt vállalt magára az állam. Nem ritka a három, illetve négy az egyhez arány sem.
A bruttó hazai termék (GDP) arányában mért egészségügyi kiadásokat illetően 7,3 százalékos mutatónkkal alatta állunk az OECD-átlag 9 százalékának, így a 24. helyen végeztünk.
Az OECD tagországok 2000 és 2008 között – reálértéken számítva – átlagosan 4,2 százalékkal növelték egészségügyi kiadásaikat, míg hazánkban 4,0 százalékos bővülést mértek. A növekményt azonban – sok más tagállamhoz hasonlóan – főként a gyógyszerkiadások emésztették fel. Az OECD-tagok közül arányaiban hazánkban a legmagasabb – 31,6 százalékos – a medicinákra költött kiadások részaránya. Az adat megdöbbentő, főként ha a 17,1 százalékos OECD-átlagot nézzük.
Ami a gyógyító személyzetet illeti, az orvosok aránya alig marad el a OECD átlagától, ám nálunk nagyjából 6 ápoló jut ezer emberre, az átlag eléréséhez viszont másfélszeresére kellene bővíteni a nővérek és a kisegítő személyzet létszámát.
A kulcsfontosságú diagnosztizáló műszerek, mint a CT és a MRI beszerzésében óriási lemaradásban vagyunk. Előbbiből egymillió lakosra 7,1, utóbbiból 2,8 készülék jut, ami az OECD-átlag egyharmada, illetve egyötöde.
Dönti magába az alkoholt a magyar
A születéskor várható élettartam nálunk 73,8 éven stagnál, míg a tagállamok átlagában a polgárok öt és fél évvel tovább élnek.
Abszolút elsők vagyunk alkoholfogyasztásban: a tisztaszeszben mért 12,7 literes fejenkénti fogyasztás 3 literrel haladja meg az átlagot.
A dohányzók aránya egyharmad a felnőtt lakosság körében.

A fejlett országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) most közreadott felmérésébenMagyarország a sereghajtók között kullog mind az egészségügyi ellátást, mint annak finanszírozását tekintve. Hazánk gyakorlatilag valamennyi mutatóban átlag alatti teljesítményt mutat fel a 2008-as év statisztikáját feldolgozó adatok szerint.

Hátramaradásunk mutatói

  • A 31 vizsgált ország közül a 28. helyet foglaljuk el az egy főre eső egészségügyi kiadások terén 1437 dollárral. A fejlettek átlaga 3060 dollár volt.
  • A kiadások összetétele: nálunk két állami forinthoz a lakosság saját zsebből hozzátesz még egyet, míg a jobbmódú országoknál rendszerint ennél magasabb részt vállalt magára az állam. Nem ritka a három, illetve négy az egyhez arány sem.
  • A bruttó hazai termék (GDP) arányában mért egészségügyi kiadásokat illetően 7,3 százalékos mutatónkkal alatta állunk az OECD-átlag 9 százalékának, így a 24. helyen végeztünk.
  • Az OECD tagországok 2000 és 2008 között – reálértéken számítva – átlagosan 4,2 százalékkal növelték egészségügyi kiadásaikat, míg hazánkban 4,0 százalékos bővülést mértek. A növekményt azonban – sok más tagállamhoz hasonlóan – főként a gyógyszerkiadások emésztették fel. Az OECD-tagok közül arányaiban hazánkban a legmagasabb – 31,6 százalékos – a medicinákra költött kiadások részaránya. Az adat megdöbbentő, főként ha a 17,1 százalékos OECD-átlagot nézzük.
  • Ami a gyógyító személyzetet illeti, az orvosok aránya alig marad el a OECD átlagától, ám nálunk nagyjából 6 ápoló jut ezer emberre, az átlag eléréséhez viszont másfélszeresére kellene bővíteni a nővérek és a kisegítő személyzet létszámát.
  • A kulcsfontosságú diagnosztizáló műszerek, mint a CT és a MRI beszerzésében óriási lemaradásban vagyunk. Előbbiből egymillió lakosra 7,1, utóbbiból 2,8 készülék jut, ami az OECD-átlag egyharmada, illetve egyötöde.

Dönti magába az alkoholt a magyar

  • A születéskor várható élettartam nálunk 73,8 éven stagnál, míg a tagállamok átlagában a polgárok öt és fél évvel tovább élnek.
  • Abszolút elsők vagyunk alkoholfogyasztásban: a tisztaszeszben mért 12,7 literes fejenkénti fogyasztás 3 literrel haladja meg az átlagot.
  • A dohányzók aránya egyharmad a felnőtt lakosság körében.
Kriván Bence
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink