2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Immunizációs kampány zajlik az országban

A rókákat gyógyszerezik az emberre is veszélyes veszettség ellen  derül ki az MTI tudósításából.

Idén április 2-16. között zajlik a magyar rókák tavaszi, veszettség elleni vakcinázása, az Európai Unió támogatásával. A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák  adja hírül az MTI.

Ez a zoonózis, azaz állatról emberre terjedő betegség a lakosság körében 1994 óta nem fordult elő hazánkban, köszönhetően többek közt annak, hogy az állategészségügyi hatóság ’92 óta rendszeresen, évente két alkalommal megszervezi a rókák vakcinázását. Az oltóanyag kutyára, macskára nem veszélyes, ám nem is ad védettséget.

A vakcinázott területeken piros színű plakátok tájékoztatják a lakosságot az immunizációs kampányról. A csalétkeket kisrepülőgépekről szórják ki – lakott területek kivételével – az ország területének mintegy kétharmadán – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A repülőgép személyzete a csalik kiszórását lakott területen kívül is szünetelteti, ha a repülési útvonalon kirándulókat, mezőgazdasági munkát végző embereket látnak. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett oltóanyagot az érintett területeken a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig ebzárlat és legeltetési tilalom lép érvénybe.

A vakcinázással érintett települések listája  megyei bontásban  megtalálható a Nébih honlapján.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink