2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Idejétmúlt orvosi szakszavak?

Egy brit orvos száműzné a szótárból a kretenizmust, a cukorbetegséget és a demenciát, számol be a Qubit.

Az orvosi praxis szakkifejezései közül számos elavult, szexista vagy zavaros – állítja a Qubit szerint Stephan Hughes, a Cambridge-i Anglia Ruskin University orvostudományi tanszékének adjunktusa. Hughes a Conservation hasábjain megjelent cikkében többek között az alábbi terminus technicusok felülvizsgálatát vagy nyugdíjazását javasolja:

Abortusz

Hughes az abortusz kifejezést megtartaná a művi terhességmegszakítás jelölésére. A latin szaknyelvben abortus imminens (fenyegető vetélés), illetve a magyarul az elmaradt, illetve elmulasztott (angolul: missed abortion) néven jegyzett vetéléstípust szerinte nem helyén való elrettentő jelzős szerkezetként alkalmazni. 

Cukorbetegség

A cukorbetegség kifejezés nyugdíjazása sem tűr halasztást. Hughes szerint mára nyilvánvalóvá vált, hogy nem csupán első és második típusú diabétesz létezik, hanem, mint azt nemrégiben egy norvég kutatócsoport publikálta, csak a másodikból is ötféle, különböző hátterű válfaj is diagnosztizálható.

Demencia

A magasabb kognitív funkciók károsodásával járó, az emlékezet, a gondolkodás, a tájékozódás, a megértés, a számolás, a tanulás, a nyelvi kifejezés, a véleményalkotás, a döntéshozatal, az érzelmi kontroll, a motiváció és a társas viselkedés zavarának együttes jelenlétével leírható demencia a kretenizmushoz hasonlóan megbélyegző kifejezés. Ráadásul a kiváltó oka Alzheimer-kór éppúgy lehet, mint más idegrendszeri, illetve agyi érbetegségek.

(forrás: Qubit)
hirdetés

Könyveink