2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Kitekintő

Fogytán a vakcina, s az oltási hajlandóság

Rohamosan terjed az új típusú influenza Németországban, miközben kevés az oltóanyag és ezzel párhuzamosan ismét csökken a lakosság oltási hajlandósága. Válságtanácskozást tartott a szövetségi szakminiszter tartományi kollegáival.
A „vádlottak padjára" a GlaxoSmithKline brit gyógyszergyártó cég került, amely mostanáig a megrendelt oltóanyagnak csupán egy részét szállította le. A cég azt ígérte, hogy az év végéig 20 millió adag Pandemrix nevű oltóanyagot szállít Németországnak. Amúgy a késedelmet a drezdai üzem átalakításával, továbbá az oltóanyag előállításának bonyolultságával indokolta.

Az országban eddig több mint 40 ezren betegedtek meg a fertőzés következtében, a megbetegedések száma az elmúlt napokban ugrásszerűen megnövekedett.

Különösen Bajorországban terjed a H1N1-vírus, egyedül ebben a tartományban eddig több mint 21 ezren betegedtek meg az új influenzában. Az oltás azonban szinte valamennyi tartományban rendkívül lassan halad, egyrészt azért, mert nincs elég oltóanyag, másrészt pedig, mert kevés az olyan orvos, aki a vakcina beadására vállalkozik.

Philipp Rössler, a két hete hivatalba lépett egészségügyi miniszter a tartományi miniszterekkel megállapodott abban, hogy mindent meg kell tenni a jobb ellátás érdekében. A brit gyógyszergyártó céget ezért szólították fel a mielőbbi szállításokra, továbbá arra is, hogy a terhes nők és a kiskorú gyermekek számára 150 ezer adag olyan különleges oltóanyagot szállítson, amely nem tartalmaz egy különleges adalékanyagot. Szakértők szerint ugyanis ez az adalék felelős elsősorban a mellékhatásokért, amelyek főkén a terhes anyák és a kisgyermekek számára jelent különös kockázatot.

A hatóságok az „első körben" főként az egészségügyben dolgozókat, továbbá a rendőröket és a tűzoltókat, valamint a krónikus betegeket oltják be, azonban az elmúlt napokban ez is akadozott. Ezzel párhuzamosan ismét csökkeni kezdett a lakosság oltási hajlandósága, amely a napokban még felfelé ívelt. A gyógyszertárakban kifogyott az oltóanyag, az orvosok sem jutnak hozzá a megrendelt készlethez, és ha van is vakcina, mindenütt hosszú az előjegyzési, illetve várakozási idő.

Az oltóanyaggal való ellátás bizonytalansága, a mellékhatásokkal kapcsolatos változatlan tájékozatlanság, illetve tanácstalanság még inkább elveszi az amúgy sem kirobbanó kedvet az oltástól. Az egészségügyi hatóságok, illetve a különböző orvosi szervezetek továbbra sem beszélnek egy nyelven, bár a fertőzések terjedése némileg növelte az oltás melletti kiállást. Mindennek alapján a szakértők arra számítanak, hogy az oltás jócskán áthúzódik a jövő évre.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink