hirdetés
hirdetés
2018. július. 22., vasárnap - Magdolna.
hirdetés

Fesztivál, autizmus, virtuális valóság

Virtuális valóság segítségével mutatják be nyolc fiatal autista alkotó műveit és több kortárs képzőművész munkáit azon a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum munkájának köszönhetően megvalósult kiállításon, amely Autizmus mint metafora címmel látható a Sziget fesztivál Múzeumnegyedében.

hirdetés

A virtuális valóság (VR) szemüveggel megtekinthető tárlat az autizmussal élő alkotók, Bihari László, Farkas Ádám, Lakatos Renáta, Stadtmüller Tamás, Szappanos István, Varga Máté, Vedres Dávid és Vreczenár Viktor munkái mellett olyan kortárs művekből válogat, amelyek karakterében megjelennek azok a jellegzetességek, amelyek az autizmus sajátjai is. Ilyenek például az ismétlődő formák, a külvilágot kizáró fókusz, a lényegtelen kiemelése a lényegessel szemben. A kiállításon résztvevő, autizmussal élő alkotók az Autistic Art Alapítvány művészeti programjának keretében alkotnak. Az alapítvány 10 bentlakásos autista lakóotthont támogat, ezek közül 6 otthonban egy különleges művészetterápiás foglalkozás is működik.     

A szervezet művészetterápiás foglalkozásai terápiaként és különleges forrásteremtésként is működnek: az itt születő rajzokat, alkotásokat többek között jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be az alapítvány, de a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka termékein is.

Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Az autizmussal különleges módon foglalkozó tárlat az Autistic Art Alapítvány és a Walter's Cube együttműködése keretében valósult meg. A kiállító kortárs művészek: Bálványos Levente, Benczúr Emese, Borsos Lőrinc, Böröcz András, Igor és Ivan Buharov, Csontó Lajos, Csörgő Attila, Eperjesi Ágnes, Erdélyi Gábor, Fischer Judit, Gál András, Gerber Pál, Gémes Péter, Halász Péter Tamás, Jovánovics Tamás, Káldi Katalin, Keserü Károly, Koós Gábor, Köves Éva, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Maurer Dóra, Mátrai Erik, Megyik János, Melkovics Tamás, Molnár Vera, Perneczky Géza, Sági Gyula, Szabó Ádám, Szalay Péter, Szíj Kamilla, Szűcs Attila, Tarr Hajnalka, Tibor Zsolt, Tranker Kata, Türk Péter, Uglár Csaba, Varga Ferenc és Várnai Gyula.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink