hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A PCOS és az autizmus

A PCOS napjaink egyik népbetegsége, melyet leginkább kellemetlen tüneteiről és az állapot okozta teherbe esési nehézségekről ismernek. Kutatások szerint továbbá a problémával küzdő nők nagyobb eséllyel szülnek autista gyermeket. A témáról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Fokozott szőrösödés, meddőség, túlsúly- a panaszok listája szinte végtelen

A PCOS olyan állapot, mely során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a nőivel szemben, és emiatt a peteérés zavart szenved. A ciklus során ugyanis nem alakul ki domináns tüsző, ami később megrepedne, hanem helyette kisebb-nagyobb folyadékkal teli ciszták alakulnak ki a petefészkekben. A PCOS gyakran társul inzulinrezisztenciával, és tüneteit tekintve számos panaszt okozhat. Jellemzően a betegségeben szenvedők túlsúllyal küzdenek, férfias területeken fokozott szőrösödést tapasztalnak, bőrükön gyulladt aknék jelennek meg, ráadásul teherbe esési nehézségeket és vetélést is okozhat. A felsorolást azonban még hosszan lehetne folytatni (pl. hajhullás, menstruációs zavarok, fáradékonyság), ezért bátran kijelenthetjük, hogy igencsak negatív hatással van a nők önbizalmára, közérzetére, mindennapjaikra.

Autizmust is okozhat

Látható tehát, hogy a PCOS számtalan panaszt okozhat, ám a kutatók szerint mindemellett megnöveli a gyermekeknél az autizmus esélyét is az, ha az édesanyjuk ebben az állapotban szenved. A Sweden's Karolinska Institutet munkatársai szerint ugyanis 59 százalékkal nagyobb eséllyel szülnek autista gyermeket a PCOS-sel küzdő édesanyák, mint az egészséges társaik. A kutatók ezt a megnövekedett androgén hormonok szintnek tudják be, és az autizmus rizikója ugyanúgy veszélyezteti mind a lány, mind a fiú gyermekeket. Ennek ellenére a tudósok megnyugtatnak minden PCOS-ben szenvedő nőt, hogy az állapotuk ellenére bátran teherbe eshetnek, viszont fontos, hogy még előtte megfelelő terápiában részesüljenek, mellyel normalizálni lehet a hormonszinteket.

Diéta, testmozgás gyógyszer

Amennyiben valakiben felmerül a PCOS gyanúja, arról vérvizsgálattal, és ultrahanggal lehet meggyőződni. Amennyiben bebizonyosodik, úgy még a családalapítás előtt meg kell kezdeni a kezelést, hogy elkerülhetőek legyenek a szövődmények (pl. vetélés, diabetes). A hormonszintek helyreállításához mindenképp szükséges dietetikus által meghatározott, személyre szabott diéta betartása, melyet rendszeres testmozgás egészít ki, mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa, aki hozzátette, hogy szükség esetén bizonyos ideig gyógyszeres terápia is indokolt lehet. Amennyiben ezeket a páciens betartja, úgy az állapot viszonylag gyorsan normalizálódik és a nő egészséges babának adhat életet.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés