2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Beletört a WHO bicskája a járvány eredetének kutatásába

Úgy tűnik, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szép csendben feladta a Covid-19 világjárvány eredetét vizsgáló, régóta várt tudományos vizsgálatának második szakaszát, írja a Privátbankár.

2021 januárjában a WHO nemzetközi szakértői csoportja a kínai Vuhanba utazott, ahol először észlelték a Covid-19 vírust. A csapat az eredetkutatás első fázisaként a kínai kutatókkal együtt áttekintette a bizonyítékokat, hogy mikor és hogyan jelenthetett meg a vírus. Még abban az évben márciusban kiadtak egy jelentést, amely négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel, amelyek közül a legvalószínűbb az, hogy a SARS-CoV-2 denevérekről terjedt át az emberekre, valószínűleg egy köztes fajon keresztül. A WHO az első fázist úgy tervezte, hogy megalapozza a mélyreható tanulmányok második szakaszát, amivel pontosan meghatározzák, mi történt Kínában és másutt.

Ám két évvel a nagy horderejű utazás óta, a WHO feladni kényszerül a második fázis terveit. „Nincs második fázis, a terv megváltozott. Valójában a világpolitika gátolta az eredetvizsgálat előrehaladását” – mondta a Nature- nek Maria Van Kerkhove, a svájci WHO genfi ​​epidemiológusa.

A kutatók azt tervezték, hogy meghatározzák a vírus kezdeti terjedését. Ez magába foglalta a denevérek csapdába ejtését a Kínával határos régiókban a SARS-CoV-2-vel szorosan összefüggő vírusok után kutatva, majd kísérleti vizsgálatokat akartak, amelyek segítségével leszűkíthető, mely állatok érzékenyek a vírusra, és mely állatok lehetnek gazdaszervezetek, ezek a tervek kiterjedtek a 2019 végén és 2020 elején világszerte begyűjtött és archivált szennyvíz- és vérminták vizsgálatára is. A kutatók szerint azonban most már túl sok idő telt el ahhoz, hogy összegezzék a vírus eredetének meghatározásához szükséges adatokat.

A teljes információ

(forrás: Privátbankár)

cimkék

hirdetés

Könyveink