A Molecular Nutrition and Food Research folyóirat hasábjain megjelent cikkükben kutatók arról számoltak be, hogy a mediterrán étrend követése idős embereknél a demencia kockázatának csökkenésével asszociálható.
A múlt század végének és eddig a mostaninak is az egyik egészségügyi diadala a kardiovaszkuláris betegségek megfelelő kezeléséből származó mortalitás- és morbiditáscsökkenés. Az egyre hosszabb élettartam azonban mit sem ér kiváló életminőség nélkül, ám valljuk be, az öregedő ember szomatikusan és pszichésen folyamatosan hanyatlik.
Napjainkban, amikor az elhízás egyre égetőbb népegészségügyi problémaként jelenik meg, gyakran az alultápláltság témája marginális kérdésként tűnik fel a mindennapi orvosi gyakorlatban, többek között az apellátásban is.
Egy magyar kutatócsoport vizsgálatai szerint a mediterrán bodorrózsa kivonat szövettenyészeteken gátolja az új koronavírus szaporodását, írja az OTSZ Online.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?