Protektív hatással bír a zöld tea a demencia ellen
Egy idősekből álló japán populáció vizsgálata alapján ez elsősorban a zöld tea vérnyomáscsökkentő hatásának tulajdonítható.
A Nature Portfolio Journal Science of Food folyóiratban január 7-én jelent meg a japán Kanazawa University Graduate School of Medical Sciences kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása szerint a több zöld tea fogyasztása kevesebb elváltozással jár az agyi fehérállományban, ami a demencia egyik jellegzetes vonása. A zöld tea antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, a benne található katechinek, különösen az epigallokatechin-3-gallát (EGCG) neuroprotektív hatást fejtenek ki a szabad gyökök elfogása, a gyulladás csökkentése és az amiloid-béta aggregáció gátlása révén - ezek mind az Alzheimer-kór patológiájához kapcsolódó mechanizmusok.
A tea és a kávé, a világszerte legnépszerűbb italok, számos neuroprotektív tulajdonsággal rendelkező vegyületet tartalmaznak, köztük koffeint, polifenolokat és vitaminokat. A zöld tea, a fekete tea és a kávé epigallokatechin-gallátot, teaflavinokat, klorogénsavat és kávésavat is tartalmaz, amelyek mind antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
Számos epidemiológiai tanulmány arról számolt be, hogy a tea vagy kávé fogyasztása csökkenti az időskori kognitív hanyatlás kockázatát. A kognitív hanyatlást okozó neurodegeneratív betegségcsoport, a demencia számos agyszerkezeti elváltozással jár együtt, beleértve az agysorvadást, a hippokampusz sorvadását és az agy fehérállományában megfigyelhető elváltozásokat.
Korábbi tanulmányok arról számoltak be, hogy a zöld tea fogyasztása összefüggésbe hozható az éves hippokampusz-atrófia mértékének csökkenésével, míg a rendszeres kávéfogyasztás növelheti az agykéreg vastagságát. Ezen összefüggések további feltárása érdekében a jelenlegi tanulmány kutatói a zöld tea és kávéfogyasztás, valamint az agy fehérállományának elváltozásai, a hippokampusz térfogata és a teljes agytérfogat közötti összefüggéseket vizsgálták egy idősebb, demenciában nem szenvedő japán populációban.
A jelenlegi vizsgálatba a Japan Prospective Studies Collaboration for Aging and Dementia (JPSC-AD) kutatásból származó 8766, közösségben élő személyt vontak be. A JPSC-AD egy folyamatban lévő, közösségi alapú megfigyelési vizsgálat a demenciával kapcsolatosan, amelyet Japán nyolc prefektúrájában végeznek egyidejűleg.
A résztvevőkön agyi mágneses rezonanciás képalkotást (MRI) végeztek a fehérállomány elváltozásainak, a hippokampusz térfogatának és a teljes agytérfogatnak a felmérésére. Ezenkívül minden vizsgálati résztvevő kitöltött egy étkezési gyakorisági kérdőívet, hogy információt adjon a zöld tea és kávé fogyasztásának napi gyakoriságáról.
A vizsgált populáció körülbelül 91%-a, illetve 82%-a számolt be zöld tea, illetve kávé fogyasztásáról. A nagyobb napi zöldtea-bevitellel rendelkező vizsgálati résztvevők szignifikánsan magasabb szintű rendszeres testmozgásról és kognitív funkciókról, valamint alacsonyabb szintű dohányzási és alkoholfogyasztási szokásokról és depresszióról számoltak be. A magasabb napi kávéfogyasztással rendelkező egyének azonban szignifikánsan magasabb gyakorisággal számoltak be cukorbetegségről, dohányzási szokásokról és szívbetegségekről. A vizsgálatban kizárólag idősebb japán résztvevők vettek részt, ami rávilágít arra, hogy meg kell vizsgálni, hogy a zöld tea megfigyelt előnyei kiterjednek-e a különböző genetikai, étrendi és életmódbeli tényezőkkel rendelkező populációkra.
Az elemzés során kiigazított potenciális zavaró tényezők közé tartozik az életkor, a nem, a kutatás helyszíne, az iskolai végzettség, az apolipoprotein E (ApoE) ε4 hordozói státusz, a magas vérnyomás, a testtömegindex (BMI), a szérum alacsony és magas sűrűségű lipoprotein koleszterinszintje, a rendszeres testmozgás, valamint a dohányzási és alkoholfogyasztási szokások. A vizsgálat dózisfüggő összefüggést mutatott ki: a napi 600-1500 ml zöld teát fogyasztó egyéneknél szignifikánsan kevesebb agyi fehérállomány-elváltozást észleltek, mint azoknál, akik kevesebb teát ittak.
Az említett tényezőkre való korrekciót követően a magasabb napi zöldtea-fogyasztás szignifikánsan összefüggött a fehérállományban megfigyelhető elváltozások alacsonyabb szintjével. A zöldtea-bevitel és a hippokampusz vagy a teljes agytérfogat között azonban nem volt szignifikáns összefüggés.
A napi kávéfogyasztást figyelembe véve nem figyeltek meg szignifikáns összefüggést a fehérállomány elváltozásaival, a hippokampusz térfogatával és a teljes agytérfogattal. Ez ellentétben áll néhány korábbi vizsgálat megállapításával, amelyek a kávé pozitív hatásairól számoltak be az agy egészségére különböző populációkban.
Figyelemre méltó, hogy a zöldtea-bevitel és az agyi fehérállomány elváltozásai között erős negatív összefüggést figyeltek meg a depresszió nélküli vizsgálati résztvevőknél, de a depresszióban szenvedőknél nem. Hasonlóképpen, szignifikáns negatív összefüggésekről számoltak be az ApoE ε4 allél nélküli személyeknél, de az alléllal rendelkezőknél nem. A tanulmányban hivatkozott metaanalízisek arról számolnak be, hogy a rendszeres zöldteafogyasztás átlagosan 6,22 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés vérnyomást és 2,36 Hgmm-rel a diasztolés nyomást, ami az agyi fehérállomány elváltozásaira gyakorolt hatás lehetséges mechanizmusára utal. A fehérállományi elváltozások legjelentősebb kockázati tényezője a magas vérnyomás, ezért a zöld tea fehérállományi elváltozásokra gyakorolt kedvező hatása a vérnyomáscsökkentő szerepének tulajdonítható.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Can green tea help prevent cognitive decline?
Irodalmi hivatkozás:
Shibata, S., Noguchi-Shinohara, M., Shima, A., et al. (2025). Green tea consumption and cerebral white matter lesions in community-dwelling older adults without dementia. npj Science of Food. doi:10.1038/s41538-024-00364-w.