hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2019-04-04

Március 22-23-án a régió vezető szakértői gyűltek össze Budapesten az Első Közép-kelet-európai CTD-ILD csúcskonferencián.

#2
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2018-11-21

A nagy mortalitással járó intersticiális tüdőbetegségeket az esetek mintegy 4 százalékában gyógyszerek okozzák, közölte a PharmaOnline.

#3
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-08-28

Az intervenciós pulmonológia a tüdőgyógyászat új területe, amely fejlett diagnosztikus és terápiás módszerek segítségével kiemelten foglalkozik a tüdődaganatokkal, egyéb légúti betegségekkel és a pleura betegségeivel. Az új szakág az elmúlt két-három évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül.

#4
Medical Online >> Rovatok >> Tüdőgyógyászat - Allergológia
2017-05-23

Orális és inhalációs glükokortikoidokat széles körben használnak a tüdőbetegségekben szenvedők kezelésére. A hosszú távú, folyamatos adás jelentős csonttömegvesztéshez és az osteoporosis eredetű csonttörések fokozott kockázatához vezethet.

#5
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2017-03-07

Az immunonkológiai terápiás modalitások a nem kissejtes tüdőrák kezelésében is elérhetővé válnak, írja a PharmaOnline.

#6
Medical Online >> Rovatok >> onkopulmonológia
2016-01-25

Ahhoz, hogy személyre szabottan a leghatékonyabb terápiát tudjuk adni NSCLC-ben K-RAS-, EGFR- és ALK-mutációs analízist kell végezni.

#7
Medical Online
2015-05-28
#8
Medical Online >> Rovatok >> tüdőgyógyászat
2014-07-02

A COPD-ben és kardiovaszkuláris megbetegedésben egyidejűleg szenvedő betegek nagyon gyakran egyáltalán nem vagy nem megfelelő dózisban kapják a bétablokkolókat, pedig a megfelelő indikációjú kezelés jelentősen csökkentheti az akut exacerbációk kialakulásának esélyét.

#9
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2014-05-26

A HCC-k jelentős hányada krónikus májbetegség talaján alakul ki, amelyet viralis hepatitis, alkoholabúzus vagy nem alkoholos steatohepatitis okoz, így a megelőzéshez ezeket kell visszaszorítani.

#10
Medical Tribune II. évf.18. szám
Medical Online
2004-09-01
Hibák és tévedések Az interstitialis tüdőbetegségek egyik fontos differenciáldiagnosztikai problémája a különböző atípusos infektív kórképek elkülönítése az intersticium egyéb folyamataitól. Ez a képalkotó diagnosztikai módszerekre alapozva sem mindig lehetséges. A 64 éves, mielofibrózis miatt évek óta gondozott férfit ismételt anémizálódás és felső légúti panaszok – több hete tartó nehézlégzés, antibiotikumra sem múló köhögés, fehér köpet és visszatérő láz-hőemelkedés – miatt vettük fel. Fizikális vizsgálattal emfizémát, diffúzan érdes, spasztikus alaplégzést, megnyúlt kilégzést, száraz bronchiális dörzszörejeket észleltünk, leletei közül gyorsult süllyedése (48 mm/h), súlyos anémiája, extrém trombocitopeniája, emelkedett májenzim- és húgysavértékei emelhetők ki. A felvételekor készült mellkasröntgenen beszűrődés nem látszott. Natív és kontrasztanyagos mellkasi CT-vizsgálattal kétoldali, perifériás elhelyezkedésű, az alsó lebenyekben fokozottabban megfigyelhető mikro- és makronoduláris alveoláris denzitásnövekedést észleltünk. Ezek alapján felmerült a mielofibrózishoz csatlakozó kriptogén, szervülő pneumónia lehetősége. Ez a kórkép olyan interstitialis tüdőfolyamat, amely leggyakrabban malignus hematológiai és kollagén vaszkuláris betegségekben, csontvelő-transzplantáció és különböző infekciók után, illetve tüdőfibrózis kapcsán fordul elő. Három hónappal később – további hörgtágító terápiát és antibiotikum-kúrákat követően – a beteg köhögése, köpetmennyisége csökkent, de lázzal-hőemelkedéssel járó periódusai többször is visszatértek. A újabb CT-vizsgálat lelete szerint a korábban látott apró foltos alveoláris elváltozások regrediáltak, csak a bal oldali 10. szegmentum területén maradt egy kb. 15 mm átmérőjű reziduum. A felső háti szakaszon, a hátsó mediastinum területén azonban paravertebrális lágyrészárnyék jelent meg, amely 15-20 mm szélességben körbevette és részben destruálta az V. háti csigolya testét. A paravertebrális lágyrészárnyék pontosabb elemzése céljából MR-vizsgálatot végeztünk, amely spondylodiscitis és paravertebrális tályog lehetőségét vetette fel. Ennek igazolására CT vezérelt tűbiopszia történt. A biopszia során nyert szövetminták egyikét táptalajra oltva abból Staphylococcus aureus tenyészett ki.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Sokan jogsértőnek tartják, hogy maszkviselésre kötelezik az állampolgárokat egyes helyzetekben, helyszíneken. Bár ez valóban korlátozza a magánélethez való jogot, mégsem alapjogsértő.

A koronavírus járvány miatt rengeteg cég kényszerült arra, hogy egyik napról a másikra álljon át home office munkavégzésre, ez azonban a munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt felkészületlenül érte.