2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A COVID19 infekció kiváltotta alsó légúti tünetek kezelésének kérdése, különös tekintettel az inhalációs szteroidok szerepét illetően

A légúti infekciókkal jelentkező vagy azt követő bronchialis tünetek sokszor okoznak fejtörést a mindennapi betegellátás során. A COVID19 járvány során különösen megnőttek a betegség alatt vagy közvetlenül az akut tünetek elmúlását követő köhögéses, általában köpetürítéssel nem járó panaszok, akár nehézlégzésig, néha sípoló légzésig fokozódva, nem ritkán akár hányásba torkollva. A háziorvosi praxisban általában nem áll rendelkezésre a további kivizsgáláshoz szükséges teljes eszköztár. A tüdőgyógyász szakorvosi ellátást pedig nem mindig veszi igénybe a beteg, és a járvány miatt bevezetett szabályok miatt sok helyen változott a hozzáférés is. Természetesen egy tüdőgyógyász szakorvosi kivizsgálás a diagnosztika szélesebb palettáját tudja felvonultatni, ezáltal pontosabb diagnózishoz vezethet, valamint a szakorvosi javaslattal jelentősen olcsóbb gyógyszer felírást biztosít. Az alapellátás azonban akkor is tud segítséget nyújtani, amikor a konzílium kérési lehetőségek szűkebbek (bár a telefonos konzultációs lehetőség tudomásom szerint a legsúlyosabb időkben is biztosított volt). Jelen közleményünkben olyan terápiás lehetőségre szeretnénk felhívni a figyelmet, mely segítséget jelenhet az intermittáló, légúti fertőzéseket követő bronchialis panaszokkal jelentkező betegek számára.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bártfai Zoltán, Szalay Lili, Vincze Péter
a szerző cikkei

(x)
a szerző cikkei