hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Európai kvantumszámítógépet építenek a magyarok

A GyártásTrend szerint márciusban elindult az európai kvantumtechnológiai zászlóshajó projektje, az OpenSuperQPlus.

A kutatásban többek között Hollandia, Franciaország, Finnország, Finnország, Németország, Magyarország és Svédország tudósai vesznek részt. A projekt folytatja és továbbfejleszti az OpenSuperQ projektet, amely hét éven belül szeretne létrehozni egy 1000 qubites kvantumszámítógépet.

A tervek szerint a következő 3,5 évben hardver- és szoftverértékelőket, valamint egy felhasználóbarát, 100 qubites rendszert fejlesztenek az első kvantumos alkalmazásokhoz. A második szakaszban pedig az 1000 qubites kvantumszámítógépes rendszerhez szükséges kritikus komponenseket és technológiai döntéseket kutatják.

A kutatók növelni fogják az ún. Elmer végeselemes kód képességeit, hogy lehetővé tegyék a a párhuzamos és hatékony kvantumfeldolgozó egység (QPU) áramkörök tervezését és szimulációját. A hangsúly a modellező eszköz kiterjesztésén lesz, hogy lehetővé tegye a nagy, számításigényes feladatok futtatását. A feladat során kifejlesztett valamennyi szoftverkomponens és interfész nyílt forráskódú lesz, és nyilvános tárolókon keresztül a közösség rendelkezésére bocsátják.

Az OpenSuperQPlus-t az Európai Unió 20 millió euróval támogatja a Horizon Europe keretprogramon belül egy speciális kvantumtámogatásból. A cél az, hogy a legjobb európai szakembereket összegyűjtsék, és megalkossák az első Európában gyártott kvantumszámítógépet. A konzorcium a vegyiparban, az anyagtudományban, az optimalizálási problémák megoldásában és a gépi tanulásban történő kvantumszimulációban számít különleges felhasználási lehetőségekre, írja a Science Business nyomán a lap.

 

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!