hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.

Üzembe helyezték Európa legerősebb szuperszámítógépét, nálunk is épül egy

A LUMI a későbbiekben többek között az orvostudomány és az éghajlatkutatás fejlődésének is jelentős dinamikát kölcsönözhet, írja a GyártásTrend.

Hivatalosan is megkezdte működését Európa legerősebb szuperkomputere, a LUMI.

A finnországi Kajaani egyik hajdanvolt papírgyárában ált munkába a 211 millió dollár értékű masina. Az unió által támogatott Európai Nagy Teljesítményű Számítástechnika Közös Vállalkozás (EuroHPC JU) társfinanszírozásával sikerült kiépíteni a berendezést.

A HPE Cray EX szuperszámítógép jelenleg 152 petaflopsos számítási teljesítménnyel dolgozik, de a következő hetekben ez az intenzitás várhatóan a 375 petaflopsot is meghaladja majd. A LUMI több mint 550 petaflopsos csúcsteljesítménnyel büszkélkedhet. 

Az európai újonc az első exanagyságrendű szuperkomputerként ismert, amerikai Frontierral azonos architektúrára épül. A 4112 csomópontot rejtő rendszert AMD Epyc “Trento” processzorok és AMD MI250X grafikus feldolgozóegységek alkotják.

Világviszonylatban a LUMI a legerősebb és a legenergiatakarékosabb szuperszámítógépek listáján egyaránt a harmadik helyet foglalja el. Európai összevetésben az energikus jövevény mindkét vonatkozásban rekordernek számít.

Az újdonsült kontinentális csúcstartót nem mellesleg kizárólag megújuló energia működteti, és természetes hűtőrendszerek óvják meg a túlhevüléstől. További érdekesség, hogy a LUMI robotolása örvén keletkező hulladékhő a helyi távfűtési hálózat erőforrásait gazdagítja.

Hatalmas számítási kapacitásának köszönhetően a gépezet például az új vakcinák megteremtése és a rákdiagnosztika területén is jelentős lendületet adhat a fejlődésnek, illetve a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítését is elősegítheti, írja a lap.

Forrás: LUMI/GyártásTrend
Forrás: LUMI/GyártásTrend

Nyertes pályázatnak köszönhetően épül új magyar szuperszámítógép Csillebércen

Megszülettek az Európai Nagy Teljesítményű Számítástechnika (EuroHPC) Közös Vállalkozás tavaly decemberben meghirdetett fejlesztési felhívásának támogatási döntései, jelentette be szerdai közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Az MTI szerint Magyarország egy 20 petaflops kapacitású szuperszámítógép kialakításához és működtetéséhez nyert el mintegy 6 milliárd forint forrást. A Wigner Fizikai Kutatóközpont csillebérci bázisán két-három éven belül megépülő Levente a hazai kutatás-fejlesztés támogatása mellett felpörgeti az ágazatok technológiai megújítását is.

A szuperszámítástechnika kulcsszerepet tölt be a globális versenyképesség biztosításában. Az Európai Unió ezt felismerve indított nagyszabású programot a közös és tagállami HPC képességek fejlesztésére. Az EuroHPC Közös Vállalkozás jelentős forrásokkal és koordinációval segíti az infrastruktúra korszerűsítését, a technológia széles körű alkalmazását. A minisztériumi kezdeményezésre idén februárban benyújtott magyar pályázat neves nemzetközi szakértők értékelése alapján nyert el támogatást. A hozzájárulás a projekt értékének és ötéves működtetése költségeinek több mint harmadát fedezi.

A felhívásnak köszönhetően Németországban elkészül Európa első "exa kapacitású" szuperszámítógépe, a Jupiter. Levente mellett másik három, hasonló kategóriájú eszköz létrejöttét segíti a program, ebben a körben a görög Daedalus, az ír CASPIr és a lengyel EHPCPL érdemelt még ki támogatást. A nyerteseknek az Európai Unióval egyeztetve kell lebonyolítaniuk a közbeszerzéseket. Az új HPC kapacitásnak legalább az EuroHPC forrásból finanszírozott hányadát elérhetővé kell tenniük az európai együttműködések számára.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter a közlemény szerint elmondta: "A nemzetközi szinten piacképes, újabb magyar technológiai és ipari fejlesztések alapfeltételeit teremtjük meg a nyáron részben elkészülő Komondorral, és a mostani döntéssel útjára induló Leventével. E beruházásoknak köszönhetően a hazai szuperszámítógépes infrastruktúra összes kapacitása a jelenlegi szint ötvenszeresére nő. A kormány és az OTP együttműködése nyomán speciális képességeink egy mesterséges intelligenciára optimalizált géppel is gyarapodnak, amelynek első hardverelemeit tavasszal adtuk át. A Levente munkabírásával közel megegyező teljesítményű svájci berendezés az első huszonötbe fér be a naprakész világméretű rangsorban. Bár a fejlődés másutt is rendkívül gyors, az új kapacitásokkal a sereghajtók közül óvatos becsléssel akár a legjobb ötvenbe ugorhatunk előre. A fejlesztés jelentőségét növeli, hogy a szuperszámítógép moduláris technológiát használó felépítése a későbbiekben kvantumszámítógép csatlakoztatását is lehetővé teszi majd", idézte a miniszter szavait a TIM közleménye.

(forrás: GyártásTrend, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

PR-cikk

A jövő onkológiai készítményét Óbudán fejlesztik

 „Körülbelül évi 5 milliárd forint és 50 magasan képzett vegyész, vegyészmérnök, gyógyszerész dolgozik azon, hogy áttörést érjünk el a nehezen kezelhető daganatok kezelésében.” Nicolas Clavreul, a Servier Hungária ügyvezető igazgatója nyilatkozott lapunknak a gyógyszergyártó vállalat magyarországi központjának szerepéről, a várható innovációkról és a társadalmi szerepvállalásukról.

A teljes cikk >>

hirdetés