hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Egészségügyi appok – orvos és páciens részére egyaránt

Az Apple, attól függetlenül, hogy jelentős perspektívát lát az egészségügyi szektorban, saját maga nem fejleszt orvosi alkalmazásokat. Meghagyja ezt az egyetemeknek és kórházaknak, hiszen legjobban ők maguk tudják az igényeiknek megfelelő szoftvereket kifejleszteni.

Így az App Store-ban külön egészségügyi kategória is helyet kapott, ahol az egészségügyi felhasználásra szánt appok találhatók. Ezek egy része igen komoly, kifejezetten orvosi felhasználásra szánt és alkalmas szoftver, de többségüket (főleg az ingyeneseket) inkább csak általános tájékoztatásra szánták, laikus felhasználóknak.

A komolyabb orvosi alkalmazásoknak nemcsak az ára magasabb, hanem legtöbbször olyan funkciókkal rendelkeznek, amiket egy laikus nem is igazán tudna felhasználni, vagy nem fér hozzá egyébként sem a kórházi rendszerekhez. Ráadásul a legtöbb alkalmazás angol nyelvű.

A kórházakban az orvosok az egyes vizsgálati eredmények képeit (például Rtg, CT) az OsiriX nevű alkalmazás segítségével az iPhone vagy iPad készülékükön bárhol megtekinthetik, és így a betegnek vagy a hozzátartozónak is megmutathatják szinte azonnal. Az iPad hordozhatósága miatt pedig nem szükséges az adott diagnosztizáló készülékhez csatlakozó számítógép mellett görnyedni, vagy várni a röntgenfilm előhívására és száradására, hanem két konzultáció között, akár útközben is megvizsgálhatóak az adott eredmények.

Sebészeti körökben hasznos lehet az AO Surgery alkalmazás, ami egy tudásbázist ad az orvos kezébe, így egy felmerülő kérdés esetén nem feltétlenül kell másik kollégától segítséget kérnie. Ráadásul az alkalmazás a kiadó alapítványnak köszönhetően ingyenes, ami szintén könnyíthet az adott orvos vagy intézmény terhein.

Magyar vonatkozású alkalmazások is vannak. Ilyen például a Laborlelet kisokos, aminek segítségével a laikus páciens tudhat meg többet a labortól kapott eredményeiről, természetesen csak tájékoztató jelleggel.

Szintén az információnyújtást tűzte ki célul az Elsősegély app fejlesztője, így egy interaktív tájékoztatóban gyűjtötte össze az elsősegélynyújtással kapcsolatos legfontosabb információkat, valamint a vészhelyzetben hívható számokat, vagy hogy mit mondjunk a mentőknek.

Kiegészítője lehet a Jobbulást! alkalmazás, egy háziorvos által, ügyeleti tapasztalatok alapján összeállított ötlettár, mely segít ellátni azokat a betegségeket, amelyekkel nem feltétlenül szükséges azonnal orvoshoz fordulni. Persze helyettesíteni sosem fogja az alapos orvosi vizsgálatot, de adhat pár hasznos tippet.

Az iPhone 4 óta jelenlévő LED vaku pedig további, alternatív felhasználási lehetőségeket nyújt: több olyan alkalmazás is megjelent, ami képes a pulzusszámot mérni, ha a felhasználó az ujjbegyével megfelelően lefedi a LED vakut és a kamera lencséjét. Ez ugyan nem helyettesít egy pontos orvosi műszert, de bármikor hasznos lehet.

További érdekes lehetőségeket nyújtanak a különféle, az iOS-eszközökhöz csatlakoztatható kiegészítők. Ezek lehetnek csak fittnesz-jellegű felhasználásra alkalmasak, amelyek mérhetik az alany napi aktivitását, mozgását, alvásciklusait, és még akár okos ébresztőként felkelthetik akkor, amikor épp felületes az alvás, így kipihenten ébred. De emellett létezik belőlük komolyan vehető, precíz adatokat nyújtó is, melyekből most kettőt említenénk meg.

Az első az iHealth dokkolós vérnyomásmérője, ami működésében gyakorlatilag megegyezik a normál készülékekkel. Itt a dokkolón túl a pluszt az iPhone-os alkalmazás jelenti, amivel a vérnyomásmérések statisztikái grafikonos felületen is megjeleníthetőek. Ehhez csak helyezzük rá az iPhone (vagy iPad) készüléket a dokkolóra, és indítsuk el rajta a hozzá tartozó iHealth BPM appot, ami így letölti a vérnyomásmérőről az eredményeket. Így az alkalmazáson belül akár egy folytonos görbén is követhető a vérnyomásértékek alakulása. Emellett a kívánt adatokat természetesen még a kezelőorvos számára is továbbíthatjuk, aki így kiértékelheti azokat. És az adatok ilyen típusú vizuális leképezése talán az, ami miatt megérheti a többletköltséget egy ilyen kiegészítő – természetesen, csak ha már van almás készülékünk is mellé.

A második érdekesség egy vércukorszint-mérő, az IBGStar. A szúrás és a vércsepp itt sem kerülhető el, viszont itt is a szoftveres támogatás az, ami teljesebbé teszi a képet, és a mérési eredmények letöltése után részletes statisztikát nyújt a vércukorszint alakulásáról. A termék különlegessége miatt ez is drágább, mint az egyszerű vércukorszint-mérők, de pontosságában megegyezik velük.

Persze ezek az alkalmazási lehetőségek még csak a felszínt súrolják, és az eszközök árának csökkenésével az alkalmazási területük is rohamosan bővülhet. Így cikkünk is csak egy rövid ízelítőt tud nyújtani arról, hogy milyen lehetőségek állnak nyitva a felhasználásra.

Linkgyűjtemény

Apple iPad 
Otterbox tokok 
AO Surgery 
OsiriX HD
Laborlelet kisokos 
Elsősegély 
Jobbulást!
iHealth vérnyomásmérő 
iHealth-vérnyomásmérő-dokkoló 
IBGStar vércukorszint-mérő 

Medical Tribune
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!