hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Öndiagnózis: csak tüsszents az iPhone-odra!

Egy nap – ami már nincs is olyan távol – az okostelefonok egyetlen gombnyomásra diagnosztizálni tudják majd a fertőzéseket, köszönhetően érintőképernyőjük rendkívüli érzékenységének.

Sokan úgy gondolják, hogy a jövőben egy eldobható, pendrive méretű eszközzel – amit „labor a chipen”-nek neveznek – fognak mintát venni a nyálból, a vizeletből és a vérből. A beteg beleinjektál egy csepp folyadékot a chipbe, és az abban levő mikropumpák a chip belsejében levő csövecskékhez továbbítják azt, s ezek olyan reagenseket tartalmaznak, amelyek kivonják a mintából a megfelelő biomarker molekulákat. Ezután a kis eszközt elküldik majd egy laborba.

Két kutató – a Koreai Fejlett Tudomány és Technológia Intézetének munkatársai – azonban úgy véli, hogy az érintőképernyőkkel még inkább egyszerűsíteni lehet a folyamatot: az érintőképernyő lenne maga a laboratórium. Hyun Gyu Park és Byoung Yeon Won azt javasolják, hogy a „labor a chipen” eszköz által előállított folyadékból egy apró cseppet az érintőképernyőre kell nyomni, s a képernyő elvégzi az analízist, majd a megfelelő applikáció közli a felhasználóval, hogy ételmérgezése, Streptococcus okozta torokgyulladása vagy influenzája van-e.

iphone

 

Az ötlet abból ered, hogy az érintőképernyők valójában úgy detektálják az ujjnyomásokat, hogy az ujjak elektromostöltés-tároló képességének a mértékét, az ún. kapacitanciát érzékelik. A képernyők ráadásul sok nagyságrenddel érzékenyebbek a kapacitanciára, mint amennyire az ujjnyomások detektálásához szükséges. „Mivel az érintőképernyők nagyon kis kapacitanciaváltozásokat is érzékelnek, úgy gondoltuk, hogy igen érzékeny platformként szolgálhatnak a biomarkerek kimutatására” – mondta Park.

A hipotézis tesztelése során első lépésként különböző koncentrációjú bakteriális DNS minták cseppjeit vizsgálták érintőképernyővel. Csupán 10 mikroliternyi mintát használtak, de az érintőképernyő elektródsorainak kimeneti jele alapján megkülönböztethetők voltak a különböző koncentrációk, mivel kapacitanciájuk értéke eltért egymástól. Az eredményeket az Angewandte Chemie International Edition közölte.

Ezzel a módszerrel ugyan még nem lehet kimutatni az egyes patogéneket, de Park szerint a koncentrációk megkülönböztetése az első lépés e cél eléréséhez.

Az érintőképernyőket, pontosabban az okostelefonokat azonban némileg módosítani kell majd, mert jelenleg egy beépített szoftver kiszűri azokat az ál-ujjnyomásokat, amelyeket a nedvesség vagy a verejték okoz. A kutatók emellett azt is tervezik, hogy készítenek egy olyan filmet, amelyhez a biomarkerek hozzákötődnek, és amely rátapasztható az érintőképernyőre. „Senki sem szeretné, ha biológiai mintákat cseppentenének közvetlenül a telefonjára” – indokolta meg Park a tervet.

Harpal Minhas, a Lab On A Chip folyóirat szerkesztője elképzelhetőnek tartja, hogy a két kutató ötlete megvalósítható, de felhívta a figyelmet arra, hogy az érintőképernyők módosítása csak akkor kerülhet szóba, ha ettől jelentős pénzügyi hasznot remélnek. A koncentrációmérés ehhez kevés; a DNS szekvenálás, ami sok betegséget diagnosztizálhatóvá tesz, már sokkal jelentősebb eredmény lenne.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, New Scientist)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés