hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Mit tehet egészségünkért az iPhone-unk?

A telefonok fejlesztésével párhuzamosan az egészségügy is kialakítja saját mobilos megoldásait, így ma már valóság, hogy a kezelőorvos a betegágy mellett konzultál érintőképernyős telefonjával - írja a HVG.

Az új mobiltechnológiák már valóban a spájzban vannak: hétköznapi mobiltelefonunkat szoftveres kiegészítőkkel házilag hasznos és érdekes egészségügyi kütyüvé alakíthatjuk át, online diétásnaplótól kezdve a valósidejű betegfelügyeleti eszközig. Ezzel párhuzamosan az orvosi szakma is kialakítja saját mobilos megoldásait, így ma már valóság, ha a kezelőorvos a betegágy mellett konzultál érintőképernyős telefonjával.

Az internetről ingyen vagy fizetős módon letölthető mobilos szoftverek kínálata szinte befogadhatatlan: a rengeteg játék mellett akad tőzsdeterminál, elektronikus edzésnapló és valós idejű időjárás-jelentés, de például olyan is, amivel például repülőgép-járatok aktuális helyzetét tudjuk követni. A sok tízezer hasznos és kevésbé praktikus kiegészítő között rengeteg olyan is található, amely direktben vagy közvetetten egészségünkhöz kapcsolódik.

Praktikus egészségügyi alkalmazások

Egy okostelefonhoz csatlakoztató eszköz és megfelelő szoftver lehetővé teszi, hogy magunk mérjük vércukorszintünket, az adatokat historikusan tároljuk, és érthető formában megjelenítsük telefonunk képernyőjén. A rendszer persze nem ezekben a funkciókban, hanem úgy használja ki teljes mértékben a mai mobil számítástechnikai eszközök lehetőségeit, hogy ezeket az adatokat egy gombnyomással megoszthatjuk orvosunkkal, aki így folyamatos tájékoztatást kap cukorszintünk alakulásáról.

A megoldás alapvető eleme az úgynevezett okostelefon, amely működésében és tudásában már inkább számítógépekhez hasonlít, mint a néhány évvel ezelőtti mobilokhoz, és funkciói az eszközre telepíthető különböző szoftverekkel (szlengben: app, az angol application, vagyis alkalmazás szó rövidítése) nagymértékben kiterjeszthetőek. Az internetről ingyen vagy fizetős módon letölthető mobilos szoftverek kínálata szinte befogadhatatlan.

Mérés, monitoring, betegfigyelés

Míg a vércukor-adatok mérésének fenti példája már akár orvosunkkal is kommunikál, számos szoftvert használhatunk mindennapi életünkben, nem feltétlenül betegséghez kapcsolódóan: a mobilos edzésnapló GPS-adatok alapján például automatikusan vezeti lefutott kilométereinket, a kismamanapló mindig a terhesség adott időszakára közvetít információkat, a tömegesen hozzáférhető „diéta-appokkal” pedig nem csak testsúlyunk változását naplózhatjuk, de étrendünket is precízen nyilvántarthatjuk. Érdekesség a Plerts nevű alkalmazás, amely idősek számára készült és lényege, hogy gyógyszerük bevételét a telefonon is egy gombnyomással jelezniük kell, s ha ez esetleg kimarad, megadott családtag azonnal kap egy értesítést erről.

A napi szinten használható szoftverek között leghasznosabban azok, amelyek nem csupán egy digitális jegyzettömbként funkcionálnak, hanem tényleg kihasználják a mobilkommunikáció lehetőségeit. Ilyenek a fent említett példák, de a különböző telefonokra elérhető alkalmazásokat egybegyűjtő online piacterek választékát (lásd keretes összefoglalónkat) érdemes alaposan átböngészni ahhoz, hogy megtaláljuk a nekünk szükséges és hasznos kiegészítőket.

A teljes cikk a HVG oldalán olvasható.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés