hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A cukorbetegséget is jelzi az okosóra

Akár 85 százalékos pontossággal is jelzi a cukorbetegséget az Apple okosórája, ha megfelelő algoritmussal párosítják, közli a hvg.hu.

TechCrunch szerint 14 ezer Apple Watch-tulajdonos egészségügyi adatait vizsgálták az alkalmazásfejlesztő Cardiogram és a San Franciscó-i Egyetem kutatói, és az óra, pontosabban a pulzusmérő funkció  462 felhasználónál ismerte fel a cukorbetegséget.

Hogy mi az összefüggés a pulzusszám és a cukorbetegség között? Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a nyugalmi pulzusszám, valamint a pulzusszám-változékonyság összevetése meglehetősen jól jelzi a cukorbetegség meglétét és a magas vérnyomást. A kutatók ennek alapján használták fel az Apple Watchok adatait arra, hogy rájöjjenek, képes-e az eszköz azonosítani a cukorbetegséget. Vizsgálataikhoz mesterséges intelligencián alapuló, több mint 200 millió méréssel trenírozott algoritmust (DeepHeart) is használtak, és végül 85 százalékos pontosságot tudtak elkönyvelni.

Már korábban is használták különféle egészségügyi felmérésekre az Apple Watchot a szakemberek, 97 százalékos pontossággal sikerült detektálni a szívritmuszavart, 90 százalékos pontossággal egy igen veszélyes alvási rendellenességet, az alvási apnoét, és 82 százalékos pontossággal a magas vérnyomást, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!