2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A HbA1c-szintek változása 12 hetes utánkövetés során 2-es típusú cukorbetegségben

A bemutatott vizsgálatban a gyógyszer dózisának változtatását követően elemezték a HbA1c-szinteket a hagyományos 12 hetes intervallumnál nagyobb gyakorisággal.

hirdetés

A diabétesz okozta egészségi következmények egyre nagyobb közegészségügyi problémát okoznak világszerte. A megfelelő glikémiás kontroll fenntartása a rutin diabétesz-gondozás alapvető eleme, mely nagyban hozzájárul a későbbi komplikációk előfordulásának a megelőzéséhez. Az Egyesült Királyságban működő National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) jelenleg a glikált hemoglobin (HbA1c) szintjének 2−6 havonkénti ellenőrzését javasolja 2-es típusú diabetes mellitusban (T2DM). Az American Diabetes Association (ADA) irányelve ugyancsak évente legalább kétszer tart szükségesnek HbA1c-kontrollt olyan betegek esetében, akiknél elérhetők a terápiás célkitűzések (és akiknek glikémiás kontrollja stabil), illetve negyedévente kell HbA1c-mérést beiktatni azokban az esetekben, akiknél terápiamódosítást történik vagy akik nem elégítik ki a glikémiás célértékeket.

A jelenlegi klinikai gyakorlat azon a vélekedésen alapul, hogy a HbA1c-teszteket értelmetlen 2-3 havonta megismételni. Ez egybevág azzal a feltevéssel, miszerint a glükóz irreverzibilisen kötődik a vörösvértestekhez. Egyes vizsgálatok szerint viszont a glükóz és a hemoglobin közötti interakció valószínűleg reverzibilis folyamat, illetve másodlagos reakciók is végbemennek. Egyes szerzők azt mondják, hogy nincsenek olyan jól kontrollált vizsgálatok, melyek alapján megadható lenne a HbA1c-mérések optimális gyakorisága. Az ajánlások éppen ezért szakértői véleményeken alapulnak; a HbA1c rövid távú változásaira vonatkozó egyetlen empirikus evidencia két kis vizsgálatból származik, melyekben 9, illetve 10 beteg vett részt. Más vizsgálatok adatai arra utalnak, hogy a gyógyszerelés megváltoztatását követően a HbA1c-változások gyorsabban következhetnek be, mint azt korábban gondoltuk: klinikailag jelentős változások történhetnek már 4−8 héten belül.

Az újabb beszámolók felvetik, hogy a napi rutin gyakorlat nem feltétlenül felel meg a hivatalos szakmai irányelveknek; az Egyesült Királyság állami kórházainak 21 százalékában például az irányelvekben megadottnál gyakrabban végeznek HbA1c-meghatározásokat. E kérések több mint 80 százaléka az alapellátásból érkezik, és a szükségesnél gyakoribb HbA1c-mérések kétharmadát olyan betegek esetében kérik, akiknek diabétesze jól kontrollált. Evidencia alapú adatok szükségesek a klinikai gyakorlat számára e tesztek túlzott alkalmazásának elkerülésére, ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy a gyakori meghatározásokat ne korlátozzuk azon betegek esetében, akik számára ennek klinikai haszna van.

A bemutatott vizsgálatban ezért a gyógyszer dózisának változtatását követően elemezték a HbA1c-szinteket a hagyományos 12 hetes intervallumnál nagyobb gyakorisággal. Arra keresték a választ, hogy a korábbi mérésnek van-e jelentősége a klinikai menedzsment informálásában a glükózcsökkentő szer adagjának módosítását követően.

 

Betegek és módszerek

A prospektív vizsgálatba az alapellátás keretében gondozott cukorbetegeket vontak be 2012 júliusa és 2013 májusa között. Olyan T2DM-betegek választottak be, akiknek betegsége legalább 3 hónapja ismert volt, nem használtak inzulint, és háziorvosuk orális glükózcsökkentő kezelést kezdett náluk vagy annak dózisát módosította annak érdekében, hogy a HbA1c az optimális tartományba kerüljön. Kizárási kritériumnak számított a terhességen és szoptatáson kívül az életveszélyes betegség fennállása, illetve az, ha a betegtől nem volt nyerhető tájékozott beleegyező nyilatkozat. A vizsgálat időtartama 12 hét volt.

A vizsgálók minden résztvevő esetében regisztrálták a demográfiai adatokat, valamint a dohányzási státuszt és a cukorbetegség kezelésére adott gyógyszer típusát és dózisát. Emellett feljegyezték a glükózcsökkentő szer (dózis vagy típus) terén tervezett módosításokat is.

A vizsgálatba való belépéskor mérték a testsúlyt és derékkörfogatot, továbbá a HbA1c-szintet és arra kérték a résztvevőket, hogy az új glükózcsökkentő szert a szokásos módon szedjék. A belépéstől számított 2., 4., 8. és 12 héten ismételt HbA1c-meghatározásra került sor. Minden vizit alkalmával a 8 tételes Morinsky-skála alapján felmérték a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatos adherenciát. A végső vizit alkalmával ismét mérték a testsúlyt és a derékkörfogatot.

 

Eredmények

Összesen 93 beteg vett részt a vizsgálatban. A teljes 12 hetes utánkövetési periódus alatt 79 betegnél nem történt változtatás a gyógyszerelésen; e csoport demográfiai adatai: átlagéletkor 61,3 ± 10,8 év, 34 százalékuk nő, a diabétesz fennállásának átlagos időtartama 6,0 ± 4,3 év. A vizsgálatba való belépéskor az átlagos HbA1c-szint 8,7 ± 1,5% (72,0 ± 16,8 mmol/mol), majd a 2., 4., 8. és 12. héten rendre 8,6 ± 1,6% (70,7 ± 17,0 mmol/mol), 8,4 ± 1,5% (68,7 ± 15,9 mmol/mol), 8,2 ± 1,4% (66,3 ± 15,8 mmol/mol) és 8,1 ± 1,4% (64,8 ± 15,7 mmol/mol). A vizsgálat lezárásakor a betegek 61 százalékának glikémiás kontrollja bizonyult szuboptimálisnak (HbA1c ˃ 7,5% vagy 59 mmol/mol). A 8 hetes változás szignifikáns korrelációt mutatott a HbA1c 12 hetes változásával, és a 8. héten 8,2%-ot (66 mmol/mol) meghaladó HbA1c-szint korrekt módon azonosította az összes olyan beteget (n = 28), akinél a 12. hétre nem sikerült elérni a glikémiás kontrollt.

 

Következtetések

A vizsgálat eredményei szerint a gyógyszerelés megváltoztatása után rövidebb idővel és gyakrabban elvégzett HbA1c-meghatározás hasznos információval szolgál a dózis beállításához cukorbetegeknél. Ezen túl ez volt az első olyan vizsgálat, melyet specifikusan arra terveztek és végeztek, hogy a gyógyszerelés módosítása után elemezze a HbA1c-változások időbeli lefolyását, és ajánlásokat fogalmazzon meg a minimális tesztelési intervallumra vonatkozóan. A mostani adatok szerint a betegek 79 százalékánál a HbA1c-változás a gyógyszerelés módosítása utáni 8 héten belül következett be. Az eredmények azt tükrözik, hogy a gyógyszermódosítás után 8 héttel elvégzett HbA1c-mérés erősen prediktív a 12. héten mérhető HbA1c-szintre, illetve, hogy azokban az esetekben, ahol a 8. héten mért HbA1c-érték meghaladja a 8,2%-ot (66 mmol/mol), a 12. hétre nem sikerül elérni a glikémiás kontrollt. Ez utóbbi csoport számára klinikai előnyt jelent a gyógyszer adagjának módosítása a HbA1c-érték ismeretében. A vizsgálat azt is igazolta, hogy nem kontrollált diabéteszben ismételten el lehet végezni a HbA1c-meghatározást 8 hét elteltével azon betegek azonosítására, akiknek adherenciája nem megfelelő, illetve akik nem reagálnak kellőképpen a kezelésre.

A szerzők megállapítása szerint minden gyógyszermódosítás hatásait egyedileg kell értékelni, az adott beteg jellemzőitől, HbA1c-szintjétől, illetve az alkalmazott gyógyszerkombinációtól függően. Randomizált vizsgálat szükséges a 8 hetes tesztelési intervallum és a szokásos gyakorlat összehasonlítására nem kontrollált diabéteszben szenvedő betegek bevonásával.

 

(Forrás: Hirst JA, et al. Changes in HbA1c level over a 12-week follow-up in patients with type 2 diabetes following a medication change. PLoS. 2014;9: e92458.)

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!