hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Szepszis ellen vitaminkoktél és szteroid

Egy virginiai intenzív osztályon sikerrel mentettek életeket a szepszisben adott vitamin- és szteroid koktéllal, közli az OTSZ Online.

A szepszis évente 15-19 millió ember életét veszélyezteti a világban és mintegy 60%-os mortalitással jár. A szepszis Hippokrates óta szerepel az orvosi tankönyvekben: akkor következik be, amikor a szervezet immunrendszere ellenállhatatlan erővel válaszol egy fertőzésre és olyan komplikációk lépnek fel (trombózis, gyulladások, stb.), melynek következtében leállnak az egyes szervek, végül bekövetkezik a halál. A sterilitás és az antibiotikumok korszaka előtt egy sérülés is szepszist okozhatott. A betegség még ma is kb. 1 millió embert veszélyeztet évente az USA-ban, és 25% és 50% közötti halálozással jár. A túlélés gyakran az azonnali antibiotikus kezeléstől és az intravénás folyadékbeviteltől függ.

A világ számos kórházában próbálják reprodukálni egy Virginiában dolgozó intenzív terápiás orvos sikeres szepszis elleni beavatkozását. Dr. Paul Marik (Easter Virginia Medical Scool) és munkatársai még 2017-ben közölték, hogy a norfolki intenzív terápiás osztályon 47 szepszisben szenvedő betegnek intravénásan C-vitamint (1,5 g 6 óránként, 4 napon keresztül), thiamint (200 mg 12 óránként) és hidrokortizont (50 mg 6 óránként) adtak, míg az ugyanennyi „kontroll” beteg placebót kapott. A fenti kombinációval kezelt 47 betegből 4 (8,5%) halt meg a megfigyelési idő alatt, míg a kontroll csoport 47 betegéből 19 (40,4%) vesztette életét még a kórházban, ami szignifikáns különbség (P<0,001). A vitaminkoktéllal kezelt minden betegnél 82%-kal csökkent a Sepsis-Related Organ Failure Assesment értéke, egyik betegnél sem alakult ki progrediáló szervi elégtelenség, és minden betegnél általában 18,3 ± 9,8 órával a C-vitamin protokoll beadása után le lehetett állni a vazopresszin adagolással. A kontroll csoportban a vazopresszin kezelést 54,9 ± 28,4 óráig kellett folytatni (P<0,001).

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés