hirdetés
2019. december. 10., kedd - Judit.
hirdetés

Újdonságok a hemokromatózisról

Hemokromatózis Napján a vastúlterhelődésként is ismert örökletes betegségre június első hetében Európa-szerte tematikus programokkal hívják fel a figyelmet, írja a semmelweis.hu.

hirdetés

A Hemokromatózisos Betegek Egyesülete indén nyolcadik alkalommal szervezte meg a Hemokromatózis Napját. A vastúlterhelődésként is ismert örökletes betegségre június első hetében Európa-szerte tematikus programokkal hívják fel a figyelmet. A Kútvölgyi Klinikai Tömbben tartott rendezvényen a hemokromatózis kardiológiai, endokrinológiai vonatkozásaira fókuszáltak, amíg dr. Várkonyi Judit, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi docense, az egyesület alapítója ismertette a kezelésre vonatkozó legújabb nemzetközi ajánlást, valamint beszámolt az EIC (European Iron Club) kongresszuson elhangzott újdonságokról.

A krónikus fáradtsággal, ízületi panaszokkal, cukorbetegséggel, hormonális- és potenciazavarral, szívpanaszokkal és endokrin problémákkal járó betegség minden 200. embert, Magyarországon hozzávetőlegesen 50 ezer főt érint a vastúlterhelődés. A betegségben szenvedőknél felborul a vas felszívódásának egyensúlya, vastúlterhelődés alakul ki, a felesleges vas lerakódik a májban, lépben, hasnyálmirigyben, a szívben vagy a bőrben, károsítva azok funkcióját. A korai felismerés kulcsfontosságú, az idejében megkezdett kezeléssel a szervezet megszabadul a felesleges vastól, és ezáltal ismét teljes életet élhet a páciens.

Dr. Tóth Attila radiológus, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika tanársegédje a betegség okozta kardiológiai elváltozásokról beszélt, a gondozatlan, kezeletlen vastúlterhelődés ugyanis visszafordíthatatlan eltéreseket okoz a szívben, ami a betegek korai elvesztéséhez vezet.

Dr. Baló Tímea endokrinológus, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika szakorvosa a hemokromatózisban előforduló endokrin problémákat vette számba, a többi között részletes tájékoztatást adva a cukorbetegségről. Az érintetteket főként elővigyázatosságból érdekelte a téma, a cukorbetegség ugyanis csak azokat, a főként nyugdíjas korú pácienseket érinti, akik későn kerültek a klinikára.

A rendezvényen Várkonyi Judit ismertette a hemokromatózis kezelésére vonatkozó, érintetteknek és háziorvosoknak szóló, legújabb nemzetközi ajánlást, továbbá beszámolt az EIC kongresszuson elhangzott újdonságokról.

Bővebben a semmelweis.hu-n.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés