hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Új, csonton belüli végtaghosszabbítás

Először végeztek a PRECICE mágneses végtaghosszabbító készülékkel végtaghosszabbítást az SE-n.

A bemutató műtétet a Londonból érkezett dr. Peter Calder hajtotta végre, majd a második beavatkozást már a klinika egyetemi tanársegédje, dr. Domos Gyula végezte. A brit ortopédsebész kollégájával, dr. Robert Hill-lel érkezett a klinikára, aki speciális külső végtaghosszabbító készülékeket adott át adományként.

Magyarországon eddig csak külső hosszabbító készülékekkel, a készülék egyes részeit összekötő rudak manuális állításával történt a hosszabbítás. Ebben az esetben a készüléket – két vagy három darab nagy fémgyűrűt – a bőrön és a lágyrészeken áthatoló csavarok és drótok rögzítik a csonthoz, míg az új, csonton belüli készülék használatakor kívülről nem látszik semmi a betegen, nincs semmilyen külső eszköz – magyarázta Domos Gyula. Az új eljárás – amelynek az Ortopédiai Klinikára való bevezetése Szőke György igazgató támogatásával valósult meg – esetében a csont fokozatos hosszabbítása külső mágneses vezérléssel történik: a csont belsejébe beültetett speciális velőűrszeget egy mágneses teret létrehozó eszközzel lehet irányítani, amit csak naponta háromszor két percre kell a betegnek a bőr fölé helyezni.

Ezzel a technikával naponta 1 milliméternyit hosszabbítható a végtag, miközben a lágyrészek, izmok sértetlenül maradnak – emelte ki Domos Gyula. Mint hozzátette: a folyamat a beteg mindennapi életét kevésbé befolyásolja, és lényegesen kisebb megterhelést jelent, mint az említett külső hosszabbító készülék. Utóbbi esetében egyébként – függően a beteg életkorától és a hosszkülönbség mértékétől – fél év és két év között terjed az az időszak, amíg viselni kell a kényelmetlenséget okozó külső eszközt.

A végtaghosszabbítás olyanokon segít, akiknek valamilyen fejlődési rendellenesség, baleset, tumor vagy csontgyulladás következtében több centiméteres hosszkülönbség alakul ki a két alsó végtagja között. A csonton belüli végtaghosszabbító eszközt azoknak a betegeknek javasolják, akik esetében legalább 3,5-4 centiméteres különbségről van szó.

Dr. Domos Gyula szerint évente 10-15 betegnek lehet szüksége ilyen beavatkozásra Magyarországon, az Ortopédiai Klinika azt reméli, hogy az első két műtét pozitív tapasztalatainak összegzését követően a társadalombiztosítás egyedi méltányosság alapján támogatja a további beavatkozásokat.

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés