hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Szegedi pszichológus a mellrák elleni küzdelemben

Csabai Márta szegedi tanszékvezető lett a mellrák elleni küzdelem egyik idei díjazottja, közölte a Délmagyar.

Első alkalommal hirdette meg idén az Avon és a Marie Claire Magazin a Mellrák Elleni Küzdelem Hétköznapi Hősei pályázatot. Ennek célja az volt, hogy felhívja a mellrákban érintett nők figyelmét arra, hogy nincsenek egyedül a bajban, és vannak olyan köztünk élő, mindennapi jótevők, akik elkötelezetten azért dolgoznak, hogy támogatást nyújtsanak a betegség elleni harcban.

Közel 60 jelölés közül választotta ki a szakmai zsűri a 3 nyertest, akik közül az egyik egy szegedi pszichológus. Csabai Márta az SZTE Pszichológiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanáraként munkatársaival együtt komolyan hozzájárult ahhoz a fejlesztéshez, hogy ma már szinte minden szegedi klinikán és a régióban megtalálható több fekvőbeteg-intézményben dolgozik pszichológus a betegágyak mellett.

– Kutatások igazolják, hogy az operált beteg könnyebben gyógyul, ha kevésbé nyomasztja a helyzete. A betegség komoly stressz és pszichés teher, emellett pedig veszteség is, hiszen egészséget, pénzt és önértékelést is veszít az, aki kórházba kerül. Az egészségpszichológusok ennek feldolgozásában segítenek – magyarázta Csabai Márta. A programot 2009-ben indították el egy uniós projekt keretében, mostanra közel 20 pszichológus dolgozik szegedi, hódmezővásárhelyi, gyulai, békéscsabai és kecskeméti intézményekben.

A gyógyítóknak is segít

Csabai Márta nem csak a betegeken segít: munkatársaival civil kezdeményezésként létrehozta a Gyógyító Nőkért Alapítványt is. Ennek célja, hogy a daganatos és más betegeket ellátó szakembereknek – orvosoknak, ápolóknak, pszichológusoknak, gyógytornászoknak – szerveznek támogató programokat, amelyek célja a stresszkezelés és annak megakadályozása, hogy hamar kiégjenek.

A teljes cikk

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés