hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Prosztatarák: sokat tehetnek magukért a férfiak

Alig-alig jutnak el a rákbeteg férfiak gyógytornászhoz, mert a betegek sokszor nem is tudnak a lehetőségekről.

Alig-alig jutnak el a rákbeteg férfiak gyógytornászhoz, pedig a rendszeres mozgással javulhatna az életminőségük, Nógrád megyében pedig van is ingyenes lehetőség a gyógytornára. Amint a daganatos betegeket mozgásra ösztönző 10 Ezer Lépés Program salgótarjáni rendezvényén elhangzott, a betegek sokszor nem is tudnak a lehetőségekről.

 – Ha akció van egy üzletben és néhány száz forintot lehet spórolni, sorban állnak az emberek. Ezzel szemben a magyar társadalombiztosítás hiába biztosít évente mindenkinek több tízezer forintnyi ingyenes szűrési lehetőséget, köztük például a prosztata urológiai és laboratóriumi vizsgálatát is, ezt nagyon sokan veszni hagyják. A szűrések kihagyásával sajnos sokan az életüket is elveszítik, mert amíg egy kezdeti stádiumban felfedezett betegséget még jó eséllyel meg tudunk gyógyítani, egy előrehaladott rákot már nem – mondta dr. Beöthe Tamás urológus-onkológus főorvos a Salgótarjánban megszervezett orvos-beteg találkozón.

Elhangzott: a prosztatarákkal szembesült férfiak esetében is sokkal több lehetőség lenne a panaszok csökkentésére, a mellékhatások és a szövődmények enyhítésére, mint amennyivel élnek a betegek. Ennek részben az információhiány, részben a passzivitás is oka. A betegek a legtöbb esetben nem is tudnak arról, hogy a háziorvosuk vagy a szakorvosuk is adhatna beutalót ingyenes gyógytornára, pedig erre Nógrád megyében is van lehetőség, a gyógytornászok tudnák is fogadni a betegeket.

– Szinte soha nem találkozunk prosztatabetegség miatt érkező férfiakkal a fizioterápián. Pedig 4-6 alkalom alatt meg tudnánk tanítani azt a speciális gyógytornát, amely rendszeresen gyakorolva a medencefenék izomzatának erősítésével csökkenteni képes a prosztataműtét vagy a sugárkezelés utáni szövődményeket, mindenekelőtt a vizelettartási problémákat – érvelt Sturmanné Füleki Andrea gyógytornász. Hozzátette: a gyógytornával javítani lehet a fizikai kondíción, az állóképességen, a keringésen, ezáltal az általános állapoton is.

– A prosztatarákos férfiak az orvosi rendelőn kívül, ha állapotuk nem indokolja, ne tekintsék magukat betegnek, családtagjaik se bánjanak betegként velük. Tartsák magukat egészségesnek, akik igyekeznek is vigyázni az egészségükre. Ehhez pedig hozzátartozik a rendszeres mozgás: sétálni, kocogni, kerékpározni kell, kicsit többet, mint ami még kényelmes. Izzasszon meg a mozgás! A tapasztalatok alátámasztják: akik sokat mozognak, azoknak jobb az életminőségük és jobbak az életkilátásaik is. A 10 Ezer Lépés Programban éppen azt szeretnénk elérni, hogy minél többen megtapasztalják egyrészt az általános mozgás, másrészt a speciális gyógytorna nagyszerű hatását – fogalmazott Beöthe Tamás.

A Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület által jegyzett, a Janssen által támogatott 10 Ezer Lépés Program keretében országszerte szerveznek a prosztatarákkal szembesült férfiakat és családjaikat segítő tájékoztatókat, konzultációkat és tornákat. Elérhetők ingyenes kiadványok, a www.rakgyogyitas.hu/ferfitorna és a www.janssen4patients.com/hu oldalon segítő videók is megtalálhatók, ugyanakkor minden esetben javasolt szakorvossal, gyógytornásszal egyeztetni, személyre szabni a mozgásprogramot. A 10 Ezer Lépés Program elnevezés onnan ered, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint legalább ennyit kellene lépni minden nap annak, aki szeretné megőrizni az egészségét.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés