hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Migrén és száraz szem-betegség

Az új kutatások szerint a migrénes betegeknél nagyobb a valószínűsége annak, hogy krónikus szemszárazság alakul ki, és ez különösen igaz az idősekre, közli az Origo.

A kutatók tíz éven át tanulmányoztak közel 73 ezer, az észak-karolinai szemészeti klinikákon gondozott beteget és arra jutottak, hogy a fejfájástól szenvedőknél 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki száraz szem szindróma.

A migrénes fejfájástól szenvedő betegeket ellátó orvosoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy pácienseik egyidejűleg a veszélyeztetett csoportba tartoznak, amikor a szembetegségekről beszélünk – mondta dr. Richard Davis, az University of North Carolina professzora, a tanulmányt publikáló kutatók vezetője.

A szárazszem-betegség az emberek egyharmadát érinti, idősebb korban pedig ennél is gyakoribb. A betegség látásélességre gyakorolt hatása következtében problémák adódhatnak a vezetésben, olvasásban, számítógép-használatban, de negatív hatással lehet a pszichológiai és lelki állapotunkra is.

A száraz szem egy multifaktoriális betegség, amely a szemfelszín potenciális károsodásához vezet. Látásélesség csökkenést, diszkomfort érzést és egyéb tüneteket okoz. A nem megfelelő minőségű könnyfilm kellemetlen érzést és látászavart okozhat, de más szemészeti problémát is jelent, amely a tanulmány szerzői szerint jelentősen ronthatják az életminőséget.

A kutatók friss eredményeiket a JAMA Ophthalmology tudományos folyóiratban publikálták. Nem bizonyítottak nyilvánvaló ok-okozati összefüggést a migrén és a száraz szem betegség között, ám jelezték, hogy évek óta nyilvánvaló kapcsolatot fedeztek fel. Felvetéseik szerint a celluláris szintű, gyulladásos folyamatok kulcsfontosságú szerepet játszanak mind a száraz szem betegségnél, mind a migrénnél.

A teljes információ

(forrás: origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés