hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A könnycsatorna-elzáródásról

Könnycsatorna-elzáródás miatt hazánkban mintegy 2000 beteg fordul orvoshoz évente – mondta dr. Szalai Irén a semmelweis.hu-nak.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tanársegédje szerint az érintettek között több a nő, mint a férfi. Fontos a korai felismerés és kezelés, ha ugyanis elhanyagolják, legyengült immunrendszer esetén akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet– tette hozzá a semmelweis.hu-nak.

A könnycsatorna-elzáródás lehet egy-, vagy kétoldali, kialakulásában anatómiai szűkület, veleszületett rendellenességek, arcsérülések, apró kövek vagy külső faktorok is szerepet játszanak – mondta dr. Szalai Irén, hozzátéve, hogy fül-orr-gégészeti vagy szemészeti beavatkozások, valamint krónikus gyulladások okozta visszatérő nyálkahártya duzzanatok, reumás vagy autoimmun betegségek is állhatnak a hátterében. Számos egyéb oka is lehet azonban a könnyezésnek, példaként a könnyelvezető rendszer fentebbi szakaszának elzáródását, a szemfelszíni gyulladásokat vagy a szárazszem-betegség bizonyos eseteit említette a szakorvos.

Ezek a kórképek gyakoribbak a 40 év feletti nők körében, ehhez hozzájárul a hormonszintek változása is. A szemszárazságra a számítógép-, mobilhasználat is hatással van, de bizonyos gyógyszerek szedése vagy külső környezeti tényezők (például: por, klíma) is befolyásolják – mondja dr. Szalai Irén, kiemelve a szemcseppek hosszú távú használatának káros hatását.

A könnycsatorna-elzáródás jellegzetes tünetei közül az erőteljes könnyezést, váladékozást, az időnként fájdalmas, esetenként lázzal is járó könnytömlő-gyulladást említette, mely már antibiotikus kezelést, dunsztkötést is igényelhet.

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 5,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés