hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

A migrén a hidegérzékelés negatív mellékhatása

A migrén az Afrikából való kirajzás során a hideghez történő genetikai adaptáció melléktermékeként alakulhatott ki, írja a PLOS Genetics tanulmánya.

A mérsékelt hideget érzékelő receptor génjének egy variánsa egyre gyakoribbá vált, ahogy a korai Homo sapiens 20-30 ezer évvel ezelőtt elkezdte a migrációját Afrikából hidegebb éghajlatú területek felé, írják a PLOS Genetics-ben megjelent tanulmányukban Felix Key és munkatársai (Human local adaptation of the TRPM8 cold receptor along a latitudinal cline). A pozitív szelekciós hatást, az allél hasznosságát mutatja, hogy a génvariáns Nigériában csak a lakosság 5%-ában, míg Finnországban 88%-ában van jelen, azonban a variáns működését, szerepét egyelőre nem ismerjük.

Bár számos vizsgálat bizonyítja, hogy az ember a közelmúltjában is jelentős adaptáción ment keresztül, ilyen pl. a malária elleni védettség vagy a tejcukor-emésztés kialakulása, a környezet alapvető sajátosságaira, nevezetesen a hőmérsékletre és a klímára adott evolúciós válasz viszonylag kevéssé ismert, nyilatkozta a kutatásról beszámoló The Scientistnek Key. A TRPM8gén a bőrt beidegző neuronok egy olyan kation-csatornáját kódolja, ami jelenleg a mérsékelt hideg érzékelésének egyetlen ismert receptora, ezért a hideghez történő adaptáció kutatása során evidens volt e gén különböző variációinak elterjedtségét megvizsgálni, mondta a lipcsei Max Planck Intézet genetikusa.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók az 1000 Genomes és a Simons Genome Diversity Panel adatait használva megvizsgálták különböző afrikai, európai és ázsiai populációk TRPM8-génvariánsainak elterjedtségét, és megállapították, hogy a gén szabályozó régiójának egyetlen nukleotid polimorfizmusa (SNP) igen különböző elterjedtséget mutat nemcsak a földrajzi szélesség, de az adott terület tengerszint feletti magassága szerint is: minél hidegebb helyen fekszik egy adott terület, lakosaiban annál gyakrabban fordul elő a TRPM8-gén rs10166942 variánsa. Az is kiderült, hogy az azonos földrajzi szélességen élő európaiakban gyakoribb a variáns, mint az ázsiaiakban, ennek okát azonban a kutatók nem tudják megmagyarázni, mint kifejtik, elképzelhető, hogy egy jelenleg nem ismert történelmi faktor áll a háttérben.

A genetikusok 3–8 ezer évvel ezelőtt élt eurázsiai emberek maradványait is megvizsgálva megállapították, hogy a génvariáns már 3 ezer évvel ezelőtt is elterjedt volt, és hozzáteszik: korábban már kiderült, hogy az rs10166942 erős összefüggést mutat a migrénnel (ennek magyarázata szintén nem ismert): a kórkép prevalenciája azokban az európai eredetű populációkban a legmagasabb, amelyekben a legnagyobb a génvariáns előfordulási aránya. Mint a kutatók kifejtik: a migrén valószínűleg a hideghez történő adaptáció negatív mellékhatása lehet.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink