hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Miért kapnak a lehetségesnél kevesebb segítséget az alkoholisták?

Annak ellenére, hogy a kóros alkoholfogyasztás egyike a fejlett világ legfontosabb népegészségügyi problémáinak, a függők alig egyharmada részesül kezelésben – írja a PharmaOnline.

Mi magyarázhatja, hogy bár több hatásos gyógyszer is rendelkezésre áll az alkoholfüggőség megszüntetésének támogatására és az absztinencia fenntartására, a gyakorlatban mégis a szükségesnél lényegesen ritkább a farmakoterápiával kiegészített leszoktatás? Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói 122 véletlen besorolásos, kontrollos klinikai vizsgálat és egy kohorszvizsgálat feldolgozásával szisztematikus áttekintést végeztek a kérdés megválaszolására. Eredményeiket a JAMA hasábjain tették közzé – idézi fel a lap.

A metaanalízis alapján erős bizonyítékok szólnak az acamprosat és az orális naltrexon hatásossága mellett: alkalmazásuk igazoltan csökkenti annak valószínűségét, hogy a leszokni vágyó beteg ismét az alkoholhoz nyúl. Az összesített adatelemzés alapján a visszaesési rátát tekintve nincs szignifikáns különbség a két gyógyszer hatásossága között – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés