2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mesterséges intelligencia alapú bőrgyógyászat

Átfogó tesztidőszak után élesben is elindult a bőrgyógyászat Shazamjaként is emlegetett mesterséges intelligencia alapú technológia, amellyel a saját otthonunkból diagnosztizálhatóvá válnak a bőrbetegségek.

Közel 700 bőrbetegséget, vagyis az ismert bőrgyógyászati problémák körülbelül 95 százalékát képes azonosítani egy magyar csapat által kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú szoftver. A betegek gyógyulási esélyeit becslések szerint akár 30-40 százalékkal növelő AIP Derm segítségével több, mint 18 ezer pácienst vizsgáltak meg Magyarországon a tesztidőszakban, és több mint 900 rákbetegséget diagnosztizáltak így.

Kovács Máté, az AIPDerm.hu vezérigazgatója közölte, február 8-án élesben is elindult a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája által is jóváhagyott mesterséges intelligencia alapú bőrgyógyászat. Mint mondta, a világon egyedülálló rendszer teljesen új ügyfélélményt nyújt a betegeknek, megváltoztatja a páciensek áramlását, az orvosok napi feladatait, mindeközben komolyan megnöveli a gyógyítás hatékonyságát.

A páciensek a hét minden napján, a nap 24 órájában orvoshoz fordulhatnak a bőrproblémájukkal akár a saját kanapéjukról is. Ehhez csupán egy fotót kell készíteni az érintett bőrfelületről, majd a felvételt feltölteni pár alapadat és a TAJ szám megadását követően a rendszerbe. Innentől számítva maximum három napon, de akár két órán belül is visszajelzést kaphatunk arra vonatkozóan, hogy milyen bőrbetegségben szenvedünk, mi a teendő vele – mutatott rá.

Fotó: Swiss Medical
Fotó: Swiss Medical

A szoftverbe beépített mesterséges intelligencia nagyon nagy valószínűséggel meg tudja állapítani az adott bőrbetegséget, majd az erre kijelölt szakorvos állítja fel a végső diagnózist, aki ezután receptet írhat fel, vagy ha ez alapján úgy ítéli, szükséges, személyes kezelést javasolhat.

Minden beteg egyenlő

Kirschner András, a Swiss Medical orvosigazgatója, az AIPDerm.hu stratégiai partnere elmondta, az applikáció csökkenti az orvos beteg közötti információs aszimmetriát. Mint fogalmazott, az alkalmazás a beteget részletesen tájékoztatja a betegség jellemzőiről, mint egy Wikipedia oldal, ezzel nincs az orvos jóindulatának kitéve, aki lehet, hogy leterheltsége miatt épp nem tudja tájékoztatni a beteget. A fejlesztes látványosan megkönnyíti az ellátáshoz történő hozzáférést (nincs sorban állás es nem kell utazni), olcsobbá teszi a bőrgyógyászati vizsgálatot, es teljes értékű távleletet ad.

A szolgáltatás az orvosoknak is nagyban lecsökkenti az adminisztrációs terheit, 9-15 perc helyett 1-2 perc alatt diagnózist és kezelést tud előírni egy páciensnek. Ez megfordítva azt is jelenti, hogy egy óra alatt átlagosan 40 esetet képesek ellátni, ami a rendelőben jóindulattal sincs több négynél. A szoftver kiküszöböli továbbá az egészségügy területi elosztásából fakadó igazságtalanságokat, hiszen mindenki a legmagasabb színvonalú szolgáltatáshoz juthat és a legjobb orvosok keze alá kerülhet függetlenül attól, hogy az ország mely pontján él – mutatott rá.

A technológia azért is példátlan, mert korábban sehol nem fordult elő a világon, hogy egy technológiai cég egy egészségügyi szolgáltatóval állt volna össze. Az AIPDerm mögött álló kanadai-magyar együttműködés viszont pont ilyen.

Az átfogó digitális klinikai rendszer Magyarországon érhető el elsőként az Európai Unióban, mindössze 10 ezer forintért, ami a statisztikák szerint nagyjából a fele annak, amit a páciensek Európában bőrgyógyászatra költenek, ha személyesen keresnének fel magánban praktizáló szakorvost. Az AIPDerm után már most nagyon komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik, és várhatóan a szoftver még idén elérhetővé válik a külföldi piacokon is.

(forrás: Swiss Medical)