hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nem pótolja a szakemberhiányt a telemedicina

A WHO-becslése szerint 2030-ra globális szinten tízmilliós nagyságrendben hiányoznak majd szakemberek a szakmából, írja a Qubit.

Nem rendelkezik végtelen kapacitással az AIP Derm nevű népszerű digitális bőrgyógyászat sem, amely az AIP Medical Holding és a Semmelweis Egyetem együttműködésében valósult meg.

A projekt kezdete óta az AIP Derm öt hónap alatt közel 20 ezer beteget kezelt, és több mint 600 rákgyanús esetet szűrt ki a fejlesztők beszámolói alapján. Az átfogó megoldást a szoftvert fejlesztő AIP Medical Holding Zrt. társalapítója, Kovács Máté mutatta be azután, hogy a rendszert hónapok óta élesben is használják a gyógyításban.

Kovács szerint a legfontosabb probléma, amire a digitális egészségügynek megoldást kell találnia, a szakemberhiány. Az általa hivatkozott WHO-becslés szerint 2030-ra globális szinten tízmilliós nagyságrendben hiányoznak majd szakemberek a szakmából, ami azt jelenti, hogy ott is kialakulhatnak ellátási nehézségek, ahol most még nagyjából elégséges a személyzet. „Ezért mi a fejlesztés legelső lépésétől kezdve abban gondolkodunk, hogy egy olyan digitális egészségügyi rendszert hozzunk létre, amiből a páciensek és az orvosok egyszerre profitálnak, és ami képes ellensúlyozni a növekvő orvoshiányt” – mondta. 

Bár a koronavírus-járvány időszakában országszerte elterjedt az úgynevezett telemedicinális ellátás (telefonos konzultációk, online receptfelírás vagy e-mailes leletértékelés formájában), Kovács véleménye szerint nem ez az ideális irány az egészségügy reformjait tekintve. Ahhoz, hogy a szakemberhiányt érdemben kezeljék, az ellátásbiztonsághoz inkább mesterséges intelligenciára, pontosabban olyan döntési algoritmusokra van szükség, amelyek elődiagnosztizálják a tünetek és a leletek alapján a lehetséges kórképet, vagy értékelik a beérkezett leleteket. Emellett egy digitális klinikákkal működő egészségügy képes lenne megváltoztatni az ellátással kapcsolatos élményeket, és gyors, bárhonnan elérhető, olcsó diagnózisokkal a betegségek kialakulására fókuszáló megelőző, és a páciens egyedi biológiai adottságait figyelembe vevő egészségügyi modellt tud létrehozni. Ez az úgynevezett P4 (predictive, preventative, personalized, participatory, vagyis megelőző, személyre szabott, részvételi és pontos) egészségügyi modell.

Ez jól illeszkedik ahhoz a vízióhoz, amit Kovács digitális kórháznak nevez és hangsúlyozza, hogy a telefonos és e-mailes kapcsolattartással ellentétben az AIP Derm például előkészített diagnózisokkal segíti az orvosokat a megfelelő döntésben. „Ezzel nemcsak a páciensnek lesz gyorsabb a vizsgálat és az ellátás, hanem az orvosok adminisztrációs és egyéb terhei is érdemben csökkennek” – mondta.

A teljes összeállítást a Qubit közli.

(forrás: Qubit)
hirdetés

Könyveink