hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Ma van a koraszülöttek világnapja

A kiváló egészségügyi csapatoknak és a technikai fejlődésnek köszönhetően évről évre csökken a csecsemőhalandóság, mondta Rétvári Bence a koraszülöttek világnapján.

Ultrahangkészüléket vásárol a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumának (MH EK PIC), a két-három héten belül érkező berendezés a koraszülött babák ellátását segíti majd – jelentette be Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára Budapesten pénteken, a koraszülöttek világnapján.Hangsúlyozta, hogy a csecsemők teste nagyon pici, ezért különleges műszer szükséges a vizsgálatukhoz. Nem a koraszülötteket kell az ultrahangkészülékhez vinni, hanem fordítva – jegyezte meg.

A centrum megtekintése után Vargha Tamás megköszönte az ott dolgozóknak "azt a hihetetlen kötődést is eláruló, odafigyelő munkát", amelyet az egyes esetekben mindössze ötszáznegyven-hétszáznegyven grammos babákért tesznek. Heroikus erőfeszítésükkel a szülők örömére megmentik, életben tartják őket. A legfontosabbak a családok, és lényeges, hogy minél több gyermek születhessen meg  hangoztatta az államtitkár, aki egy Nagy gondoskodás kicsi szíveknek! feliratú táblát tartott fel az ultrahangkészülékről.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, a kiváló egészségügyi csapatoknak és a technikai fejlődésnek köszönhetően évről évre csökken a csecsemőhalandóság, amely egy év alatt 14,3 százalékkal mérséklődött. Felidézte, hogy sok híres ember, például Albert Einstein, Winston Churchill vagy Isaac Newton is koraszülött volt. Ez azt mutatja, hogy egy koraszülött is képes lehet kiváló, másokét meghaladó teljesítményre, ha megfelelő gondoskodást kap - tette hozzá. A kormány többféleképpen segíti a koraszülött-ellátást. Egy most elindított program 3,8 milliárd forint összértékben támogatja a koraszülött és az újszülött intenzív osztályok bővítését, amelyek műszaki fejlesztés keretében egyebek mellett lélegeztetőgépeket, inkubátorokat és diagnosztikai eszközöket vásárolhatnak. Egy másik projekt keretében 1 milliárd forintot biztosítanak a közép-magyarországi gyermeksürgősségi ellátás fejlesztésére. Rétvári Bence azt mondta, hogy az utóbbi évtizedekben az orvostudomány talán a műszerek terén fejlődött a legtöbbet, ezért fontos, hogy rendelkezésre álljanak a legkorszerűbb eszközök.

Lényegesnek nevezte a védőnők támogatását is. Ők november 1-jétől 33 ezer forint bérpótlékban részesülnek, így a védőnői szolgálatok finanszírozása a jövő év elején már 27 milliárdra bővül a 2010-es 17,9 milliárdról.

A Fiatal Családosok Klubjának képviseletében felszólaló Somogyi-Soós Anita közölte, hogy a családszervezetek december 3-ai jótékonysági adventi vásárának idei kedvezményezettjei a koraszülött babák és családjaik lesznek. Az adományokat a Melletted a helyem egyesület segítségével juttatják célba. Szeretnék megmutatni, hogy a civilek erős összefogásával jó célok valósulhatnak meg. A kezdeményezéshez már több mint ötven családszervezet csatlakozott, valamint cégek, közéleti szereplők is erősítik azt. Hatékonyan segítenék az anyatejes táplálást anyatejfejőgépekkel, a kisbabák számára ugyanis az anyatej akkora kincs, hogy semmivel sem pótolható  vélekedett Somogyi-Soós Anita.

Nádor Csaba, az MH EK PIC vezetője, a Melletted a helyem egyesület egyik alapítója arról tájékoztatott, hogy Magyarországon évi nyolcezer koraszülött gyermek jön a világra. A centrumban közülük kétszázhúszat-kétszáznegyvenet látnak el, nyolcvan baba súlya még a másfél kilogrammot sem éri el. Megköszönte az ultrahangkészüléket, amelynek egy ideje már nagy hiányát látták. Egyre több olyan babát gondoznak, aki nem egyszerűen koraszülött, de valamilyen szívfejlődési rendellenességet is mutat  közölte. Úgy fogalmazott, hogy hivatásának megfelelő végzéséhez drága műszer, drága gyógyszer és jó csapat egyaránt kell. Utóbbi nemcsak orvosokból, nővérekből vagy takarítókból áll, hanem a szülőkből is, sok mindent ugyanis csupán ők tudnak biztosítani. Példaként említette a bőr-bőr kontaktust és az anyatejet. A Melletted a helyem egyesület fő célként azt tűzte ki, hogy hirdesse a családbarát ellátási modellt, mintegy hidat építsen ellátók és ellátottak között. Ennek szimbólumaként minden évben lilára világítják ki a Lánchidat. Ez pénteken is így lesz, a rendezvényen közös énekkel köszöntik a koraszülötteket. Közölte, hogy három újabb koraszülött intenzív osztály csatlakozik a huszonnégy órás látogatás bevezetéséhez: Veszprémben, Kecskeméten és Gyulán.

Nádor Csaba képeslapot adott át Rétvári Bencének, hogy juttassa el parlamenti képviselőtársainak, és kérje meg őket, hogy álljanak be a családbarát koraszülött-ellátás hirdetésébe. Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH EK parancsnoka azt kívánta, hogy sikeres legyen a sajtótájékoztatót követő konferencia. A szervezők közlése szerint az ultrahangkészülék ára mintegy 17 millió forint.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés