hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Koraszülők stigma nélkül

Speciális „gyermekutak” és protokollok meghatározására van szükség a koraszülött-ellátásban – írja a Magyar Hírlap.

Az egész Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb a koraszülések aránya, amelynek része az is, hogy míg hazánkban rendelkezésre állnak az erre vonatkozó statisztikák, addig a régióbeli országok nagy részében nincs erre vonatkozó adat – derült ki a Koraszülöttekért Országos Egyesület rendezvényén a Magyar Hírlap szerint. Az ideális állapot az lenne, ha a megelőzésre is megfelelő figyelmet és erőforrást fordíthatnának a szakemberek, vagyis megfelelő számú szakképzett személyzetre, több inkubátorra és családbarát feltételek kialakítására lenne szükség, ami ott kezdődhetne el, hogy elegendő széket biztosítsanak a koraszülöttosztályokon.

Kiderült az is, hogy 2017-től a korai fejlesztés folyamata is gyermekközpontúbb lett, ezenkívül egy ágazatközi fejlesztésre kapott hatmilliárd forintos keretből mások mellett orvosoknak, védőnőknek, gyógypedagógusoknak, pedagógusoknak és szociális munkásoknak biztosítottak olyan képzést, amely után magasabb szinten tudják ellátni a fejlődési rizikóval született gyermekeket és családjukat. Ennek ellenére a korai fejlesztés területén még számos probléma megoldásra vár, például olyan „gyermekutak” és protokollok meghatározása, amelyek minden szakember és szülő számára elérhetők és pontos tájékoztatást adnak az ellátások igénybevételéről – hívta fel a figyelmet Czeizel Barbara miniszteri biztos.

Szerinte a korai fejlesztésre való jogosultság nem kell, hogy egyenlő legyen a fogyatékossággal, s a koraszülők sem kéne, hogy stigmatizálva érezzék magukat. Beszélt arról is, hogy bizonyos arányban a koraszülés és az autizmus között is fellelhető összefüggés, ezért is különösen fontos, hogy széles körben elérhetővé váljon az a tudás, amely felkészíti a szülőket, hogy mire kell figyelni még a probléma kibontakozása előtt.

A témához kapcsolódik a védőoltások kérdése is, amellyel kapcsolatban az a tévhit kering, hogy a koraszülött babákra veszélyt jelentenek. A vakcinák nyújtotta védelemre azonban kiemelten nagy szükségük van az idő előtt született babáknak, hiszen rájuk nem maga az oltás, hanem a fertőző betegek jelentenek óriási veszélyt.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés