hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kézikönyv a betegek jogairól

Orvos-beteg jogviszonyok az egészségügyben címmel háromrészes sorozat kiadására vállalkozott a Medicina Kiadó; A betegek jogairól szóló első rész orvosok, betegek és jogászok számára egyaránt hasznos kézikönyv.

Hídvéginé dr. Adorján Lívia és Sáriné dr. Simkó Ágnes az ítélkezési munkában és a jogszabályalkotásban évtizedes gyakorlattal rendelkező szerzőpáros. A sorozat első részét képező, A betegek jogairól című könyv lényegében az 1997-ben született, akkoriban Európában is az úttörők közé tartozó egészségügyi törvény magyarázatát adja. Szót ejt a speciális, például a pszichiátriai vagy a fogyatékos betegek jogairól, de eligazít az otthonszüléssel, a betegszállítással, a hospice ellátásával kapcsolatos szabályokról és a műhibaperek tanulságaiba is bevezet.

Adorján Lívia bíróként gyakorta szembesült a betegek személyiségi jogi védelmével kapcsolatos, a betegek méltóságát sértő esetekkel éppúgy, mint azzal a ténnyel, hogy esetenként gond van az ápolással, vagy hogy az egészségügyi intézmények felősségbiztosítása "nem elég jó". Az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ létrehozásának előkészítésével megbízott Mogyorósi Dorottya minisztériumi szakmai főtanácsadó által lektorált könyv ezért rendszerbe foglalja a beteg- és orvosjogok, valamint a kötelezettségek mellett az utóbbi évek ítélkezési gyakorlatának tanulságait, a már jogerős, de még nem publikált kártérítési perek gyakorlatát is, hasznos segítséget nyújtva ezzel ovosnak, betegnek és jogásznak egyaránt.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés