hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Számít a betegjogi képviselőkre a kormány

Kis intézményként, módszertani központtal működik majd júliustól az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ – tudta meg az InfoRádió. Értesüléseik szerint a betegjogi képviselők számát, munkaidejét, fizetését nem akarják csökkenteni.

Egy tavalyi júniusi kormányrendelet szerint az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központnak már idén januárban létre kellett volna jönnie. A szakmai egyeztetések elhúzódtak, de várhatóan július elsejétől megkezdheti működését az intézmény.

Az InfoRádió szerint
betegjogi, ellátottjogi és gyermekvédelmi képviselőket, adminisztrátorokat, 114 munkatársat foglalkoztat majd a központ, amely a tervek szerint betegpanaszokat kezel, elősegítheti az orvosok és betegek közötti viszony javítását, és módszertani kutatásokat végez, segíti a hiteles betegtájékoztatást, egyúttal dokumentumokat őriz majd – mondta Páva Hanna, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára.

"Az ellátottjogi képviselők rendszere kiegészül egy úgynevezett dokumentációs központtal, amelynek az a célja, hogy megfelelő jogi szinten garantálja a megszűnt intézmények adatainak és a betegjogi képviselők ügyeit érintő iratoknak a kezelését, tárolását – mondta Páva Hanna, aki közölte: a hivatalnak hatósági jogköre lesz.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: továbbra is számítanak a betegjogi képviselőkre. Mint fogalmazott: a panaszközpontúság helyett a tájékoztatás-központúság alapelv mentén szeretnék működtetni a hivatalt.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink