hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Ígéretes új terápiás lehetőség előrehaladott urothelsejtes tumorok kezelésében

A PharmaOnline szerint a Journal of Clinical Oncology számolt be a TROPHY-U-01 multicentrikus fázis II. vizsgálat eredményeiről, melyek szerint a szacituzumab govitekán hatóanyag hatásosnak bizonyult az igen agresszív, előrehaladott urotheliális rák kezelésében.

A vizsgálatban 113 olyan beteg vett részt, akik állapota átlagosan három korábbi kezelés, köztük platinaalapú kemoterápia és immunerősítő ellenőrzőpont-gátlók ellenére is súlyosbodott. A kezelés hatására a tumorok mérete a betegek 27%-ánál csökkenést mutatott, hat betegnél pedig a daganatok teljesen eltűntek.

A leggyakrabban előforduló súlyos mellékhatás a betegek 34%-ánál kialakuló igen alacsony fehérvérsejtszám és a betegek 9%-ánál fellépő súlyos hasmenés voltak, amelyeket azonban a dózis módosításával és támogató kezeléssel sikerült kezelni.

A szacituzumab govitekán egy antitest-gyógyszer konjugátum, mely egy SN-38 kemoterápiás hatóanyagot tartalmaz, és egy olyan antitesthez rögzül, amely az urothel sejtes daganatok felszínén található Trop-2 receptorokhoz kötődik, így a készítmény igen specifikusan fejtheti ki hatását.

Forrás: Scott T. Tagawa et al, TROPHY-U-01: A Phase II Open-Label Study of Sacituzumab Govitecan in Patients With Metastatic Urothelial Carcinoma Progressing After Platinum-Based Chemotherapy and Checkpoint Inhibitors, Journal of Clinical Oncology (2021).

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés