hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Időskorban a testedzés

Az OTSZ Online-on megjelent cikk tanulsága szerint napi negyedóra mozgás is rengeteget számít az idős emberek egészsége szempontjából.

Az idősek fele sem mozog annyit naponta, amennyit a WHO javasol. Egy új francia vizsgálat bő évtizedes megfigyelés alapján igazolta, hogy a tétlenséghez képest már napi 15 perces, mérsékelt ütemű testmozgás is javítja az idős emberek életkilátásait – derül ki az otszonline.hu cikkéből.

A biztonságos, egészséges élethez rendszeres testmozgásra is szükség van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális stratégiája szerint a 18–64 éves felnőttek hetenként 150 perc mérsékelt intenzitású aerob testmozgást végezzenek, vagy legalább heti 75 percen át intenzíven mozogjanak. Az előbbi nemzetközi ajánlásnak a mérések szerint az idős embereknek a fele sem felel meg – írják a szakportálon.

Dr. David Hupin, a Saint Etienne-i Egyetemi Kórház orvosa és munkatársai azt kívánták tanulmányozni, hogy a WHO ajánlásához képest lényegesen kevesebb testmozgás is képes volna-e mérhetően javítani az idős korosztály életkilátásait. Két csoportot vizsgáltak. Az egyiket 1011 francia férfi és nő alkotta, akik 2001-ben betöltötték 65. életévüket – az ő sorsukat 12 esztendőn át követték. A másik, nemzetközi csoportba több mint 120 ezer 60 éves ember került, akik a PubMed és az Embase adatbázisban szerepeltek, és akiknek a megfigyelése átlagosan 10 éven át tartott.

A megfigyelés ideje alatt a francia csoportból 88-an (9%) haltak meg, a nemzetközi csoportból pedig 18 122-en (15%). A több mozgás dózisfüggően csökkentette a mortalitást. Az inaktívakkal összehasonlítva a kis, a közepes és a nagy aktivitású csoport halálozási kockázata 22%-kal, 28%-kal, illetve 35%-kal volt kisebb – olvasható az OTSZ Online-on, ahol további részletekről is beszámolnak a szerzők.

(forrás: OTSZ Online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés