hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Gyógyítás

Emlőrákszűrés mammográfia helyett ultrahanggal

Az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság találkozóján felhívták a figyelmet arra, hogy az emlőrákra hajlamos fiatal nőknél még a mammográfia is növeli a daganat kockázatát, a jó hír viszont az, hogy az ultrahangos szűrés náluk akár a biopsziát is helyettesítheti.  
Az emlőrákszűrés nagyon fontos azoknak a nőknek, akik hajlamosak az emlőrákra, vagyis akiknek családjában halmozottan fordult elő emlőrák és/vagy kimutatták bennük az emlőrák génjét. Marijke C. Jansen-van der Weide, a Groningeni Egyetemi Orvosi Központ epidemiológusa azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy főként a 30 évesnél fiatalabb nőkben a mammográfia növelheti a rák kockázatát. Állítását egy metaanalízis támasztja alá, amelyet munkatársaival végzett hat vizsgálat adatainak felhasználásával, amelyekben összesen 12 000 európai és egyesült államokbeli, nagy kockázatú fiatal nő vett részt.

Abban a 8500 nőben, akiket már 20 éves koruk előtt mammográfiával vagy mellkasröntgennel vizsgáltak, illetve akik legalább ötször voltak kitéve kis dózisú röntgensugárzásnak, 2,5-ször nagyobb volt az emlőrák kockázata, mint azokban, akiknél ilyen vizsgálatokat nem végeztek.

A kutató ezért a fiatal, emlőrákra hajlamos nőknek alternatív – MRI vagy ultrahangos – szűrővizsgálatokat javasolt.

A találkozón elhangzott egy másik előadás, ami még inkább ésszerűvé teszi ezt a javaslatot. Constance Lehman, a Washingtoni Egyetem munkatársa két tanulmánya eredményeit ismertette:az egyik felmérésben 1100, 30 év alatti nő ultrahangos vizsgálati leleteit elemezték, a másikban pedig 1500, 30 és 39 év közötti nőét. Mindkét tanulmányban megállapították, hogy a célzott ultrahang pontosan azonosította az emlő jóindulatú és rákos elváltozásait is. Egyetlen olyan tumor volt, amelyet a célzott vizsgálattal nem találtak meg: a teljes emlőre kiterjedő mammográfiánál bukkantak rá a daganatra a mell egy olyan területén, ahol fel sem merült keresése.

Lehman szerint a fiatal nőknél – és nem csak a nagy kockázatúaknál – megfelelő alternatíva lenne az ultrahangos mellrákszűrés a biopszia és az ismétlődő sugárterhelés elkerülésére.

Az elődásokról a Yahoo! News és az MTI adott hírt.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés