hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egyre több férfinál diagnosztizálnak meddőséget

A férfi meddőség kockázati tényezőiről beszélt dr. Papp György  a Kossuth rádióban.

Egyre több férfi küzd a meddőséggel, míg a meddő nők száma nem változott az elmúlt években – számol be a hirado.hu a rádióban elhangzott riportról.

A meddőségi probléma mindig párokat érint. Ugyanaz a férfi és nő, elképzelhető, hogy egy másik párral terhességet tudna elérni. Manapság egyre gyakoribbak a meddőséggel kapcsolatos esetek – magyarázta dr. Zádori János szülész-nőgyógyász, a szegedi Kaáli Intézet orvosa a Kossuth Rádió műsorában.

A fémek közül az ólom, a higany és a kadmium egyértelműen károsítja a spermiumot – folytatta dr. Papp György urológus, a Magyar Andrológiai Tudományos Társaság elnöke. Előbbi a kipufogógázban van, az ondó kadmium-tartalma pedig erős dohányosok esetében hússzorosa a kontrollnak – olvasható a híradó.hu-n.

Egy átlagos dohányosnál a spermiumszám 15 százalékkal alacsonyabb, mint egy nem dohányzónál. A világ ráadásul tele van talaj- és vízfertőtlenítő, illetve növényvédő szerekkel – valamennyi ismerten spermiumkárosító.

A tömény alkoholt rendszeresen fogyasztók pedig bizonyos fajta irreverzibilis változásokat okoznak a spermiumokon, továbbá a kábítószer fogyasztás is negatívan hat a nemzőképességre – részletezte.

Károsító hatással bír a szűk nadrág viselése, a szaunázás és a forró vizes fürdő is. Bizonyos fajta urológiai betegségek, például a herevisszeresség, illetve a krónikus ondóúti gyulladás, amely az európai nemzőképes korosztály (15 és 45 év közöttiek) több mint egytizedét érinti, rendkívüli módon befolyásolják a spermium kialakulását. Nem is beszélve a különböző gyógyszerek mellékhatásairól – mondta az urológus.

(forrás: hirado.hu/Kossuth Rádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés