hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Egyéves a robotsebészet Magyarországon

Sokat ledolgozott többéves lemaradásából a hazai robotsebészet – mondta az InfoRádióban Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Január 21-én volt egy éve, hogy az első magyarországi robotsebészeti műtétet elvégezték az Országos Onkológiai Intézetben, majd néhány nappal később jött a következő a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben – mondta Polgár Csaba.

Mindkét intézményben több mint kétszáz, elsősorban daganatsebészeti beavatkozást tudtak ezzel a módszerrel végrehajtani, a kétharmada urológiai, prosztata-, vese- és hólyagműtétét volt, de a nőgyógyászati beavatkozások – méhnyak-, méhtest- és petefészekrák-műtétek – száma is meghaladta a százat. Emellett tovább hat mélyen infiltráló endometriózis műtétjére is sor került bélrezekcióval, pedig szeptembertől az onkológiai intézetben negyven műtéttel elindult a hasivégbél-, vastagbél-, máj- és gyomorsebészeti program is – sorolta a főorvos az InfoRádióban.

Polgár Csaba rendkívül nagy előrelépésnek nevezte a robotsebészet magyarországi beindulását, miután hazánk a minimál invazív daganatsebészetben többéves lemaradásban volt. Örömtelinek nevezte, hogy májustól a Semmelweis Egyetem, ősztől pedig a Pécsi Tudományegyetem is gazdagodott egy-egy daVinci nevű robottal. Mint mondta, a technológia legfőbb hozadéka, hogy a sebészek precízebben, pontosabban tudnak operálni, ezáltal nemcsak a funkcionális eredmények lesznek jobban, hanem kevesebb ideig tart a betegek rehabilitációja és felépülése, illetve rövidül kórházi tartózkodási idejük.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés