hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Csökkenhet a kórházi fertőtlenítőszerek hatásossága

Azok a kórházi baktériumok, melyek túlélik a fertőtlenítésre használt vegyszerek támadását, ellenállóvá válnak azokkal szemben, így igen nehezen elpusztítható kórokozók alakulnak ki - óvnak amerikai kutatók.

A megállapítás rossz hír a kórházaknak, melyek olyan rezisztens baktériumtörzsek ellen küzdenek, mint a közönséges Staphylococcus aureus multirezisztens változata (MRSA). Az egészségügyi intézményekben az eszközöket, berendezéseket, az épületen belüli felületeket, sőt a beavatkozás előtt a páciens bőrét kémiai szerekkel fertőtlenítik, hogy megelőzzék a kórokozók terjedését.
A tisztító- és fertőtlenítőszerek biocid hatóanyagokat tartalmaznak. A biocid anyagok bizonyos élőlényeket pusztítanak el, a baktericidek például a baktériumokat ölik meg. Megfelelő mennyiségben és töménységben ezek a vegyszerek a mikroorganizmusok túlnyomó részét megölik. Ha azonban kevés, vagy túl híg a fertőtlenítő, a baktériumok túlélik, sőt megerősödnek, ellenállóbbá válnak. A kutatást Glenn Kaatz, a detroiti orvosi központ munkatársa vezette, tanulmányuk a Microbiology című szakfolyóiratban jelent meg.
A baktériumok sejtjeiben olyan fehérjepumpa található, amely sok mérgező molekulát kipumpál, eltávolít a sejtjeiből. A baktériumok ezáltal válnak rezisztenssé.

A multirezisztens kórokozók közé sorolt baktériumok által kiváltott kórházi fertőzések jelentéskötelesek a Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszerbe. Böröcz Karolina, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosának adatai szerint a tavalyi év folyamán 1098 fertőzést jelentettek. Ez azt jelenti, hogy ennyi kórházi MRSA-fertőzés biztosan kialakult az aktív fekvőbeteg-intézményekben. "A halálozási arány nagymértékben függ a fertőzés kórformájától, a véráram-fertőzésekhez kapcsolódó halálozás például 20-30 százalék" - mondta Böröcz Karolina.
Az Európai Unió által működtetett úgynevezett AMR surveillance adatbázis szerint az utóbbi években folyamatosan nő az MRSA gyakorisága, s minél délebbre haladunk, annál nagyobb. Az MRSA csökkentésére számos ország prevenciós programokat dolgozott ki, néhány országban ezek a kormányprogram részei, melyek sikeresek - tette hozzá a szakember.



Forrás: MTI

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés