hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az aortabetegségek frissített útmutatója

Az American College of Cardiology (ACC) és az American Heart Association (AHA) frissített iránymutatást adott ki az aortabetegségek diagnosztizálásáról és kezeléséről, írja az OTSZ Online.

Az útmutató a sebészeti beavatkozás szempontjaira, a következetes képalkotó gyakorlatokra, a genetikai és családi szűrésekre, valamint a multidiszciplináris gondozás fontosságára összpontosít; november 2-án jelent meg online az American College of Cardiology and Circulation folyóiratban.

Eric M. Isselbacher, az iránymutatást készítő csoport elnöke nyilatkozatában hangsúlyozta, az elmúlt évtizedben az aortabetegséggel kapcsolatos számos új, bizonyítékokon alapuló kutatás tette szükségessé a korábbi, meglévő irányelvek újraértékelését és frissítését. Az új irányelv felváltja a 2010-es ACCF/AHA i a mellkasi aortabetegségben szenvedő betegek diagnosztizálására és kezelésére, valamint a 2015-ös a bicuspidális aortabillentyűvel rendelkező betegek aortatágítási műtéteire vonatkozó irányelveket. Az új irányelvet a szívbillentyű-betegségben szenvedő betegek kezelésére vonatkozó 2020-as ACC/AHA-irányelvvel együtt javasolt használni.

A mellkasi és a hasi aortabetegségben szenvedők ellátásának útmutatója a szív- és érrendszeri betegséggel foglalkozókon kívül a sürgősségi ellátásban dolgozó klinikusoknak is szeretne segítséget nyújtani.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés