2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Arany nanorészecskékkel a prosztatarák ellen

Egy klinikai vizsgálatban apró aranyrészecskék vibrációs tulajdonságait kihasználva semmisítették meg a prosztata elrákosodott sejtjeit. A módszer nagyon pontos beavatkozást tett lehetővé, és olyannyira mentes a mellékhatásoktól, hogy az elsőként kezelt beteg a terápia után egy héttel már biciklizett.

A University of Texas Health Science Center (Houston, USA) kutatói egy jelenleg is folyamatban lévő klinikai vizsgálat első eredményeit közölték, melyben a prosztata rákos sejtjeit arany nanorészecskékkel semmisítették meg. A vizsgálat részletes leírása az alábbi linken olvasható: A Study of MRI/US Fusion Imaging and Biopsy in Combination With Nanoparticle Directed Focal Therapy for Ablation of Prostate Tissue.

A Houston Egyetem (UTHealth) kutatói vékony szilikonrétegeket formáltak nanogömbökké (méretük az emberi hajszál vastagságának ezredrésze), majd ezeket finom aranyréteggel vonták be (AuroShell partikulumok). A gömböcskéket infúzióval adták be a vizsgálatban részt vevő összesen 45 betegnek 12–36 órával az irradiációt megelőezően.

Gold nanoparticles, 3D illustration. Biotechnological and scientific background (Forrás: 123rf.com)
Gold nanoparticles, 3D illustration. Biotechnological and scientific background (Forrás: 123rf.com)

Az AuroShell részecskék telítették a rákos sejteket, majd egy speciális lézerrel megvilágítva az aranygömbök vibrációja olyan nagy hőt termelt, hogy a rákos sejtek elpusztultak. Az oszcilláció nemcsak megölte a rákos sejteket, hanem érintetlenül hagyta az egészséges szöveteket, így elkerülhető volt a sebészeti beavatkozások több nemkívánatos következménye, mint például az inkontinencia vagy az impotencia.

A módszer egyik legfontosabb eleme, hogy az arany nanogömböcskék extrém precizitással kötődnek a ráksejtekhez, így hihetetlen szelektivitással pusztíthatók el a daganatok. Ez olyannyira igaz, hogy a beavatkozás után egy héttel az egyik beteg már kerékpáron ült.

A nanorészecskéket a magyar származású Naomi J. Halas (Halász), a Rice Egyetem Nanofotonikai Intézetének kutatója szabadalmaztatta (optikailag aktív nanopartikulumok terápiás és diagnosztikai eljárásokban történő alkalmazásra), és a jelenlegi vizsgálat vezetője, Steven Canfield ezeket módosította úgy, hogy megfeleljenek a vizsgálat céljának. A vizsgálatot még két helyszínen, az Icahn School of Medicine és a University of Michigan egyetemi klinikákon is végzik. A klinikai vizsgálat egyik fő szponzora a Naomi J. Halas által alapított Nanospectra Biosciences Inc.

A prosztatarák a bőrrákok után a második leggyakoribb daganatos megbetegedés az Egyesült Államokban, csak az idei évben majdnem 30 ezer ember halt bele a betegségbe, mely élete során minden 9 férfiból 1-et érint.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.