hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nanotechnológiával a a tüdőrák ellen

Nanotechnológián alapuló új módszer jelenthet reményt a tüdőrák leggyakoribb fajtájával szemben, írja az NLCafé.

A  nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) a légzőszervi daganatos betegség leggyakoribb formája. Kezelése még napjainkban is igen nehézkes, ötéves túlélési statisztikája mindössze 36 százalék. Az amerikai Jefferson College gyógyszerészeti karának kutatói azonban most ígéretes új kezelési módszert dolgoztak ki, amely hatékonyan segítette a tüdőrák kezelését – egyelőre a laboratóriumi egerek esetében.

A Molecular Pharmaceutics szakfolyóiratban megjelent kutatási beszámoló szerint a kísérletben olyan nanorészecskéket használtak, amelyek segítségével sikerült a rákos sejtekbe juttatniuk egy, a tumorok növekedését gátló molekulát. A helyi injekció formájában bevitt microRNA 29b jelű vegyület hatására a daganatok fogékonyabbá váltak a kemoterápiás kezelésekre is. Fontos, hogy a molekulát csak ilyen módon lehet a szervezetbe juttatni, a véráramban ugyanis gyorsan lebomlik, illetve az immunsejtek áldozatává válik.

A kutatásban szintén részt vevő dr. Sunday Shoyele kollégáival egy négy részből álló nanorészecskét fejlesztett ki. Ehhez az emberi szervezetből származó antitestre, az immunoglobulin G-re is szükség volt, hogy „álcázzák” a vegyületet a már említett immunsejtekkel szemben. Ezután egy MUC1 nevű antigént adtak hozzá, amely egyfajta navigációs rendszerként működve eljuttatja a molekulát a tüdőn lévő daganatokig. A már említett microRNA-29b jelzésű vegyületet pedig egy poloxamer-188 nevű polimerrel „ragasztották” az antitesthez és az antigénhez.

Shoyele és kollégái kimutatták, hogy az így létrejövő, gömbölyű nanorészecskék képesek felkutatni és összezsugorítani a tüdőn lévő tumorokat. Ezt kísérleti egereken sikeresen demonstrálták is, közli a lap.

(forrás: Nők Lapja Café)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés