hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Arany nanorészecskékkel a prosztatarák ellen

Egy klinikai vizsgálatban apró aranyrészecskék vibrációs tulajdonságait kihasználva semmisítették meg a prosztata elrákosodott sejtjeit. A módszer nagyon pontos beavatkozást tett lehetővé, és olyannyira mentes a mellékhatásoktól, hogy az elsőként kezelt beteg a terápia után egy héttel már biciklizett.

A University of Texas Health Science Center (Houston, USA) kutatói egy jelenleg is folyamatban lévő klinikai vizsgálat első eredményeit közölték, melyben a prosztata rákos sejtjeit arany nanorészecskékkel semmisítették meg. A vizsgálat részletes leírása az alábbi linken olvasható: A Study of MRI/US Fusion Imaging and Biopsy in Combination With Nanoparticle Directed Focal Therapy for Ablation of Prostate Tissue.

A Houston Egyetem (UTHealth) kutatói vékony szilikonrétegeket formáltak nanogömbökké (méretük az emberi hajszál vastagságának ezredrésze), majd ezeket finom aranyréteggel vonták be (AuroShell partikulumok). A gömböcskéket infúzióval adták be a vizsgálatban részt vevő összesen 45 betegnek 12–36 órával az irradiációt megelőezően.

Gold nanoparticles, 3D illustration. Biotechnological and scientific background (Forrás: 123rf.com)
Gold nanoparticles, 3D illustration. Biotechnological and scientific background (Forrás: 123rf.com)

Az AuroShell részecskék telítették a rákos sejteket, majd egy speciális lézerrel megvilágítva az aranygömbök vibrációja olyan nagy hőt termelt, hogy a rákos sejtek elpusztultak. Az oszcilláció nemcsak megölte a rákos sejteket, hanem érintetlenül hagyta az egészséges szöveteket, így elkerülhető volt a sebészeti beavatkozások több nemkívánatos következménye, mint például az inkontinencia vagy az impotencia.

A módszer egyik legfontosabb eleme, hogy az arany nanogömböcskék extrém precizitással kötődnek a ráksejtekhez, így hihetetlen szelektivitással pusztíthatók el a daganatok. Ez olyannyira igaz, hogy a beavatkozás után egy héttel az egyik beteg már kerékpáron ült.

A nanorészecskéket a magyar származású Naomi J. Halas (Halász), a Rice Egyetem Nanofotonikai Intézetének kutatója szabadalmaztatta (optikailag aktív nanopartikulumok terápiás és diagnosztikai eljárásokban történő alkalmazásra), és a jelenlegi vizsgálat vezetője, Steven Canfield ezeket módosította úgy, hogy megfeleljenek a vizsgálat céljának. A vizsgálatot még két helyszínen, az Icahn School of Medicine és a University of Michigan egyetemi klinikákon is végzik. A klinikai vizsgálat egyik fő szponzora a Naomi J. Halas által alapított Nanospectra Biosciences Inc.

A prosztatarák a bőrrákok után a második leggyakoribb daganatos megbetegedés az Egyesült Államokban, csak az idei évben majdnem 30 ezer ember halt bele a betegségbe, mely élete során minden 9 férfiból 1-et érint.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés