hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A tisztifőorvostól kérik a mosonmagyaróvári eset kivizsgálását

A mosonmagyaróvári kórház különös eljárása és ellentmondó nyilatkozatai nyomán a TASZ az országos tisztiorvos beavatkozását kérte – számol be az Index a „rendőrt a betegre!” helyi akció fejleményeiről.

Február elején kelt híre, hogy egy drogfogyasztása miatt kórházba kerülő középiskolásnál – mivel a kórház risztotta őket - hamarosan megjelentek a rendőrök is. A Társaság A Szabadságjogokért  akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórház buzgalma nemcsak indokolatlan és jogsértő, hanem kifejezetten azt üzeni a drog miatt bajba kerülteknek, hogy ne kérjenek orvosi segítséget, mert nem bízhatnak az egészségügyiekben. Akkor felidézték, hogy  a mentők hasonló titoksértései miatt az adatvédelmi biztos 1998-as ajánlásában leszögezte, hogy a mentőszervezet feladata a gyógyítás, nem pedig a feljelentés.

Az eset után a kórház közleményében azt írta, hogy a gyerek hozzátartozójának kérésére értesítették a rendőrség, de azóta előkerült egy nyilatkozat is, amiben dr. Bertalan István kórházigazgató azt mondja, hogy [a dorogteszten] „pozitivitást észleltünk, és a saját belső rendünk szerint szóltunk a rendőrségnek, hogy vizsgálják ki az esetet.”

A TASZ most beszámolt  egy hasonló csongrádi esetről is ezért rendszerszerű megoldást keresve levelet küldtek az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak. Arra kérték az országos tisztifőorvost, hogy vizsgálja ki a mosonmagyaróvári esetet, és hozzon egy olyan, az egész országra érvényes utasítást, amely általános jelleggel tisztázza a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos eljárásrendet az egészségügyi dolgozók számáraolvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés